Video

Kunstenaars maken film over Norbertijns verleden van Chaam: De Pauw en de Pelikaan

4 oktober 2012 om 19:44
nl
De Kerkdreef is een smal straatje in het buitengebied van Chaam. In een onverwachte scherpe bocht van de weg staat rechts de net gerestaureerde Pelicaenhoeve. Daarnaast stond altijd een vervallen Vlaamse schuur. Maar nu niet meer... timmerlui en dakdekkers zijn druk bezig de oude luister van de schuur te herstellen.
Geschreven door

Kunstenaars Anne Pillen en Bas de Leijer staan te kijken in de natte modder naast de schuur. Als het gebouw straks weer piekfijn in orde is, zal er dagelijks een film vertoond worden die zij nu aan het maken zijn. Jos van den Broeck, de eigenaar van de schuur en de boerderij heeft hen daarom gevraagd.
TrotsJohn is trots op zijn bijzondere gebouwen en wil die trots delen. 's Winters heeft hij de schuur nodig voor de schapen maar 's zomers vindt hij het leuk om langsrijdende fietsers zijn schuur te laten zien.
Hij verzon daarom een soort tribune in de schuur die straks een prachtig zicht moet bieden op het stelsel van 18e eeuwse balken dat het dak van de schuur draagt. Wie die tribune beklimt, krijgt dan ook zicht op een groot filmdoek waarop de film 'De Pauw en de Pelikaan'  wordt vertoond.
KloosterboerderijDe Pelicaenhoeve was ooit een kloosterboerderij waar een groepje Norbertijnen werkte dat bij de Abdij van Tongerlo hoorde. Zij bouwden de Vlaamse schuur en de schuilkerk waarvan de overblijfselen nog steeds aan de andere kant van de weg liggen. De Norbertijnen waren gedreven landbouwers die hun sporen in de omgeving van Chaam hebben nagelaten.
Die geschiedenis wordt het onderwerp voor de film van Anne en Bas. "Maar wel op een eigenzinnige manier", zegt Anne. ":De film wordt geen gewone reportage".
De Pauw in een ballonHet is het tweetal in ieder geval gelukt een ongewone ster te vinden voor hun film. Johan De Pauw is een Norbertijn uit Tongerlo die in de archieven is gedoken om meer over de Norbertijnse geschiedenis van Chaam te weten te komen. Hij zal straks voor de film in een hete-luchtballon over Chaam zweven. Wat hij verder nog zal moeten doen, weet hij nog niet. "Ik ben niet agrwanend maar wel voorzichtig afwachtend", zegt hij lachend.
Anne en Bas willen snel beginnen maar hebben de begroting nog niet helemaal rond. Via een website proberen ze 10.000 euro bij elkaar te krijgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.