Oud-renner Remmert Wielinga: 'Ploegleiding Rabobank weet alles, ook als er doping wordt gebruikt'
"Deze belastende verklaring van Leipheimer komt voor mij niet als een verrassing. Het dopinggebruik gebeurde bij andere ploegen en dus ook bij Rabobank. Ik heb er zelf niets van meegekregen en mij is nooit iets opgelegd, maar dat het gebeurde geloof ik best", laat Wielinga telefonisch vanuit Zuid-Frankrijk weten.
Wielinga ontkent zelf ooit doping te hebben gebruikt. "Ik heb nooit opdracht gekregen dat ik iets moest nemen. Ook niet bij Rabobank. In alle eerlijkheid, daarvoor steek ik mijn handen in het vuur. Maar het verbaast me allemaal niet."
Ronald MutsaarsWielinga staat met die reactie niet alleen want ook Ronald Mutsaars uit Schijndel, destijds lid van de Rabo-ploeg, kijkt niet vreemd op van de beschuldiging van Leipheimer. "Ik geloof in de wielerwereld helemaal niemand meer. Mijn vertrouwen is totaal nul. Ik heb regelmatig in uitslagen renners ver voor me zien staan die uit het niets kwamen en opeens goed presteerden. Later gaven ze toe doping gebruikt te hebben. Natuurlijk voelde ik me belazerd", aldus Mutsaars die sinds 2007 een wielerwinkel in Schijndel runt.
Reactie RabobankDe ploegleiding van Rabobank neemt in een persbericht geen afstand van de beschuldiging van Levi Leipheimer. Het managemant van de ploeg wil 'dat de wielersport collectief een streep onder die periode zet. Het probleem blijkt echter zo omvangrijk dat dit centraal zou moeten gebeuren.
De wielersport heeft een enorm verleden, tegelijkertijd heeft de sport ook een grote toekomst. De Rabobank wielerploeg is ervan overtuigd dat de sport op de goede weg is. Het management van de Rabobank Wielerploeg kijkt naar voren. Rabobank wil op een schone en eerlijke wijze resultaten boeken in de wielersport.'
'Totale onzin'Bij de Raboploeg werden de afgelopen jaren al diverse personen ontslagen die in die periode betrokken waren bij de ploeg. Ook dat is geen verrassing voor Remmert Wielinga. "Zo'n Theo de Rooij die zegt dat hij niets geweten heeft van dopinggebruik omdat het een zaak was tussen renner en ploegarts, dat is toch totale onzin. Als er binnen de Rabo-ploeg mensen waren die alles wisten, was het wel het management van de ploeg."
"Zij wisten dus ook of er gebruikt werd en door wie. Ook Adri van Houwelingen en Erik Breukink. Daar ben ik van overtuigd. Dit is gewoon geen eerlijk verhaal vanuit de Raboploeg."
'Bank voerde druk op'Wielinga kan zich nog herinneren uit zijn Rabo-periode dat de druk af en toe enorm hoog werd opgevoerd. "Dan werd er gebeld vanuit het management van de bank en werden er prestaties geëist. Een vierde of vijfde plaats in de Vuelta was dan niet genoeg meer. Het moest beter. Ik kan me voorstellen dat er daarom naar doping gegrepen is. Want dat zorgde voor betere prestaties. Alleen deden andere ploegen het ook!"
'Doping is er nog steeds'Volgens de tegenwoordig in Zuid-Frankrijk woonachtige Wielinga is het ook een 'onzinverhaal' van ploegen en renners die zeggen dat ze in 2007 gestopt zijn met het gebruik van doping. "Doping in het wielrennen is hetzelfde als corruptie in de normale maatschappij. Corruptie kun je niet wegkrijgen en doping dus ook niet."
"Kijk maar naar de snelheden van tien jaar geleden en nu. In tijdritten en bergetappes zijn de snelheden nu zelfs af en toe nog hoger. Dat komt niet alleen door lichtere fietsen, betere trainingsmethoden en betere voeiding. Doping is nog lang niet uit het wielrennen verdwenen."