Franse deskundige haalt onderzoek NFI onderuit

DEN BOSCH - Volgens de Franse deskundige Pascale Kintz, die dinsdag in Arnhem werd gehoord tijdens het proces rond Marco Kroon, zijn er te weinig haren onderzocht. Volgens Kintz moet je het honderdvoudige aan haartjes hebben om tot de conclusie te komen dat iemand drugsgebruiker is of van buiten is besmet met cocaïne.
De expert, die op verzoek van Kroons advocaat Knoop optreedt, had in dit geval het onderzoek geweigerd. Ook zei Kintz dat Marco Kroon zijn borstharen nooit had mogen uitrekken. "Alleen knippen door een ander levert bruikbaar haar op." Volgens Klintz kunnen er geen conclusies getrokken worden op basis van onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
Weigering
Het NFI heeft in eerste instantie geweigerd het borsthaar van Marco Kroon te onderzoeken op sporen van drugs, omdat ze te weinig haren hadden. Er waren zes borstharen van Kroon die bij elkaar 0,3 milligram wogen. Het NFI heeft eigenlijk 10 milligram nodig. Toch is het onderzoek gedaan en is cocaïne in het haar gevonden. Doordat er maar zo weinig haar beschikbaar was, is de foutenmarge volgens een deskundige best groot. Een verklaring voor die geringe hoeveelheid beschikbaar haar zou kunnen liggen in het feit dat Kroon zijn lichaamshaar regelmatig helemaal afscheert. Dat heeft hij maandag verklaard.
Verbazing
De NFI-expert is verbaasd over de mededeling dat Kroon zijn borsthaar zelf heeft uitgetrokken. Volgens hem wordt 'zulk bewijs altijd geweigerd'. Als blijkt dat Marco Kroon met vuile handen borstharen heeft uitgetrokken, zal de NFI-expert zijn conclusies moeten aanpassen.
Kritiek
De derde deskundige, De Wolff, is het voor het eerst in vijftien jaar niet eens met de expert van het NFI. De Wolff wil benadrukken dat het om zeer kleine hoeveelheden gaat; een miljardste deel van een gram. Besmetting van de haren is dus mogelijk. "Besmetting kan makkelijk van buitenaf komen omdat de hoeveelheden zo klein zijn", aldus expert De Wolff.
De deskundige van het NFI blijft erbij dat besmetting van buitenaf niet waarschijnlijk is, maar expert De Wolff zou dat nooit beweren. Hij haakt ook in op het feit dat Marco Kroon zelf de haren heeft uitgetrokken, wat besmetting tot een zeer reëel scenario maakt. Hij is van mening dat het NFI het onderzoek had moeten weigeren, omdat er te weinig haar was en omdat Kroon zijn haren zelf heeft uitgetrokken.
Dinsdagochtend rees de vraag in de rechtszaal of de cocaïne ín of óp de borstharen gevonden is. Daarom moest ook gepraat worden over het wassen van de haren.
Meer over dit onderwerp:
marco kroon nfi borsthaar