Werkstraffen voor vechtende PSV-fans

15 oktober 2012 om 18:03
nl
Vijf PSV-supporters zijn dinsdag door de politierechter in Den Bosch veroordeeld voor werkstraffen tot tachtig uur. Ze spraken op 14 april af met fans van Roda JC om een potje te vechten. De rechter beoordeelt de vechtpartij als openbaar, openlijk geweld. Dat er niemand aangifte deed, is volgens hem niet van belang.
Geschreven door

De officier van justitie had tegen de fans ook stadionverboden geëist, maar daar ging de rechter niet in mee.
De supporters van PSV en Roda JC hadden voor het afgesproken gevecht in Roermond heel precieze afspraken gemaakt. De fans van PSV kwamen in zwart gekleed, supporters van Roda JC in wit en beide partijen bestonden uit maximaal 25 personen.
Wapens werden niet gebruikt en individuen werden niet met meer personen belaagd. De locatie moest een plek zijn waar niemand last zou hebben van het gevecht en beide partijen filmden de vechtpartij. Alleen met een beveiligingscamera op de parkeerplaats van het Outlet Center in Roermond was geen rekening gehouden.
High five en omhelzingDe bewakingsbeelden en de film die de supporters van Roda JC maakten, werden dinsdag getoond in de rechtbank. Op die beelden is te zien hoe de beide groepen elkaar op de lange Scheepvaartweg in het donker tegemoetlopen. Het gevecht duurt maximaal een halve minuut. Een van de regisseurs stelt nog een tweede ronde voor, maar die komt er niet. Sommige opponenten geven elkaar na afloop een high five of een omhelzing. Vervolgens gaan de beide partijen uit elkaar.
Het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme ziet een trend in dit soort confrontaties. Volgens het CIV zijn hier vooral jonge fans van clubs uit Zuid-Nederland bij betrokken. De officier van justitie noemde dinsdag de confrontatie tussen supporters van FC Den Bosch en PSV in augustus in Waalwijk als ander recent voorbeeld.
'Probleemsupporters'Het Openbaar Ministerie meent dat alle vijftig aanwezigen in Roermond schuldig zijn aan openlijk geweld. De politie herkende ongeveer twintig deelnemers. Hoewel sommige probleemsupporters door negen politiemensen zijn herkend, was er dinsdag maar eentje die zijn aanwezigheid bij de vechtpartij bekende. Het is nog onbekend of het Openbaar Ministerie in Roermond de herkende supporters van Roda JC voor de rechter brengt.     

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.