Oudjes in wielerdorp Sint Willebrord op fietsles

16 oktober 2012 om 16:58
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 Wielerdorp Sint Willebrord krijgt fietsles
Het dorp met wereldberoemde wielrenners als Wim van Est en Rini en Wout Wagtmans. Fietsen zit de Sint-Willebrorders in het bloed. Toch werd er woensdag een lesje elektrisch fietsen georganiseerd en dat was hard nodig, want met elektrische fietsen worden heel wat brokken gemaakt.
Geschreven door

Waggelend fietst de groep 65-plussers met nog geen vijf kilometer per uur over het parcours. Ze hebben gloednieuwe elektrische fietsen te leen om de uitgezette route op het parkeerterrein van hotel De Kwast te fietsen. ''Zo'n elektrische fiets is heel zwaar en trapt anders. Helaas vallen bij deze leeftijdsgroep veel slachtoffers bij fietsongelukken'', zegt fietsinstructeur Peter Veenbrink.
Pas op voor oudjes op het fietspadEen dame van een jaar of zeventig maakt een scherpe bocht en valt bijna om. ''Weet je wat het probleem is, als je opstapt kan zo'n ding soms opeens heel veel gas geven'', vertelt ze. Dat is ook het punt waar het vaak fout gaat. Daarnaast rijden de elektrische fietsers gemiddeld een stuk harder dan de andere fietsers, waardoor snel remmen al een heel stuk moeilijker wordt.
Peter Veenbrink merkt nog een ander gevaar op. ''Die dametjes willen altijd heel elegant afstappen, met beide benen aan één kant. Het nadeel is dat ze dat zelfs op gevaarlijke momenten doen, en dat moeten ze afleren'', vindt de fietsinstructeur.
Onmisbaar motertjeToch is elektrisch fietsen erg handig en populair en zeker niet alleen voor ouderen. Een jongere deelneemster van de fietsles heeft MS en voor haar is deze fiets een uitkomst. ''Met zo'n ziekte kan ik mijn man niet eens bijhouden op een gewone fiets, dus ik heb dat motortje echt nodig.''
Een EHBO-ploeg stond de hele dag paraat, maar die was niet nodig. Geen enkele deelnemer is gevallen, niet verrassend in het wielerdorp van Nederland.

Wachten op privacy instellingen...