Piet Pfaff twaalf jaar de cel in

DEN BOSCH - Eindhovenaar Piet Pfaff heeft in hoger beroep opnieuw een celstraf van 12 jaar gekregen. Pfaff was begin 2009 betrokken bij een schietpartij op de parkeerplaats bij de McDonald's in Best.
Pfaff schoot toen op zijn achterneef, drugsbaron Janus van Wesenbeeck. Die werd in zijn arm geraakt. Justitie eiste eerder vijftien jaar voor poging tot moord maar Pfaff kreeg 12 jaar cel. Ook in hoger beroep blijft de rechter daar dus bij.
Noodweer
Volgens het Hof in Den Bosch heeft Pfaff niet geschoten uit noodweer, zoals hij zelf beweerde. Hij zei dat hij terugschoot nadat Van Wesenbeeck het vuur op hem had geopend. Het Hof zegt dat Van Wesenbeeck wel een wapen bij zich had, maar dat uit niets blijkt dat hij geschoten heeft. Pfaff zou volgens het Hof dertien keer gericht geschoten hebben. Het Hof leidt dat af uit verklaringen van twee getuigen die de schietpartij pal voor hun neus zagen gebeuren. Een van de getuigen van een observant van de politie die Van Wesenbeeck volgde in een drugsonderzoek.
Zware kogels
In het vonnis weegt het Hof mee dat Pfaff moedwillig de kans had gelopen ook omstanders te raken in de drukke omgeving van de MacDonalds. Een man die achter een houten schutting aan het werk was werd bijna geraakt door de rondvliegende kogels. Bovendien had Pfaff zijn vuurwapen deels geladen met zogenaamde expanderende kogels, die bij inslag in het lichaam extra zwaar letsel veroorzaken.
Moord Jo van Asten
Volgens Pfaff was er alle reden om bang te zijn. Van Wesenbeeck zat volgens Pfaff achter de moord op Jo van Asten uit Leende, die in 2008 dood werd gevonden in een bos bij Bergeijk. Ook zou Van Wesenbeeck betrokken zijn bij de verdwijning van Pfaffs' vriend Frank van Koenendaal in Mexico. Pfaff zegt dat hij bang was het volgende slachtoffer te zullen zijn.
Meer over dit onderwerp:
piet pfaff mcdonald's janus van wesenbeeck