Stuifmail 28 oktober: zwammen en een wasbeer
WantsDe foto is erg wazig, maar toch zie ik wat aanwijzingen om het diertje te plaatsen onder de wantsen. Het kan zelfs een vuurwants zijn, omdat ik meen een soort masker te herkennen op het lichaam. Toch is het een antwoord met een vraagteken, want op deze manier is herkenning lastig.
De wantsen horen bij de insecten en dan bij een speciale orde waar ook de cicaden en de plantenluizen bij horen. Deze orde van insecten komt over de hele wereld voor, behalve in de poolgebieden. Je hebt wantsen, die op het land leven en er zijn wantsen die in het water leven. Er zijn zelfs soorten die in brak water leven.
De wantsen hebben wel een ding gemeen: ze hebben een zuigsnuit waarmee ze aan hun voedsel komen. Met die snuit zuigen de wantsen het leven uit zaden, planten en andere insecten. Heel bijzonder is dat zwangere wantsen andere insecten grijpen om aan extra proteïnen te komen, omdat ze anders geen eitjes kunnen leggen.
VliegenzwamOp de foto is inderdaad goed te zien dat er is gesmikkeld aan de vliegenzwam. Dat kan, want alles in de natuur wordt opgegeten. Voor mensen is deze paddenstoel niet eetbaar en zelfs giftig. Sommige dieren kunnen de paddenstoel wel eten, zoals slakken en muizen.
BundelzwammenVolgens mij is de boom die er ligt een populier. De paddenstoel heet wollige peppel of popelzwam, maar tegenwoordig ook wollige bundelzwam. Deze zwam heeft een hoed, die door de vlokkerige schubben een wollig beeld geeft. Hij komt in het algemeen voor op levend en dood hout van populieren. Meestal zie je ze groeien op de zaagvlakken of op de wonden van die bomen.
PorseleinzwammenOp de foto zijn duidelijk porseleinzwammen te zien. Meteen weet ik dan ook dat de boom bijna zeker een beuk moet zijn, want daar groeien deze zwammen vooral op. Porseleinzwammen zijn witte ivoorkleurige plaatjeszwammen waarvan de hoed bedekt is met een slijmlaag, die doet denken aan porselein.
Van deze paddenstoel zijn de hoeden eetbaar, maar ze zijn zeker niet smakelijk. Overigens is de paddenstoel heel nuttig tegen huidziektes, want van deze paddenstoel wordt een geneesmiddel gemaakt tegen schimmels.
ParasolzwamOp de foto is duidelijk een volgroeide, grote parasolzwam te zien. Deze soort kom je vaak tegen in graslanden of weilanden, maar dan wel op vochtige of natte plekken. Vaak staan ze in groepen bij elkaar en ze vormen dan meestal een heksenkring. De parasolzwam valt ook meteen op door zijn grootte, maar ook door de lange steel en de grote hoed.
De parasolzwam is eetbaar en wordt gebruikt in gerechten. Je kunt de hoed van die zwam klaarmaken als een soort schnitzel. Hij is erg lekker!
VliegenzwamOp de foto staan een aantal vliegenzwammen. Ze zijn uitgebloeid. De hoed van de paddenstoelen staat omhoog en dat is meestal een teken dat alle sporen eruit zijn. Vanaf dat moment sterft zo'n paddenstoel af. Vaak tref je de zwammen aan bij berken, grove dennen of zomereiken. Dit is logisch want de vliegenzwam leeft ondergronds samen met de wortels van die bomen. We noemen dat symbiose.
Kadaver wasbeerDuidelijk de resten van een gewone wasbeer. Vooral aan de staart met zwart grijze banden en aan de kaak is dat te zien. Gewone wasberen zijn eigenlijk niet van hier, maar komen vooral voor in Noord-Amerika. Het zijn roofdieren, die thuishoren in de familie van kleine beren.
In 1934 zijn de dieren ingevoerd in Rusland en Duitsland voor de plezierjacht. Wasberen zijn slimme dieren en ontsnappen dus regelmatig. Vanaf die tijd zijn ze Europa ingetrokken en zo zijn ze ook in Nederland gearriveerd. Onlangs meldde de Stichting Ark via de site van Natuurbericht dat er in de Gelderse Poort door middel van een cameraval een wasbeer te zien was. De vorige melding van een wasbeer uit die omgeving kwam uit Berg en Dal in 2008. Nu dus een in Berkel Enschot. Is dit ook zo'n zwerver of was dit een huisdier wat aan de kant gezet is door de eigenaar? Dat blijft een raadsel.