Excuses kabinet om misbruik in jeugdzorg - Omroep Brabant

Excuses kabinet om misbruik in jeugdzorg

29 oktober 2012 om 17:01
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft maandag namens het kabinet excuses aangeboden aan de slachtoffers van seksueel misbruik in de jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen.
Geschreven door

De minister sprak maandag in een bijeenkomst met een aantal vertegenwoordigers van de slachtoffers. BetreurenswaardigOpstelten bood excuses aan, aan iedere volwassene en ieder kind die dit is overkomen. "Het is zeer betreurenswaardig wat er is gebeurd. Onder onze verantwoordelijkheid zijn mensen in pleeggezinnen geplaatst om vervolgens misbruikt te worden'', zei hij na afloop van de bijeenkomst in Utrecht.
In totaal meldden meer dan 800 mensen zich bij de Commissie Samson om te vertellen over het seksuele misbruik in de jeugdzorg. Onder hen ook veel Brabanders. De slachtoffers vroegen na de presentatie van het eindrapport van de commissie ook om excuses van de overheid. Ook hopen ze op een schadevergoeding voor het geleden leed.
Een onafhankelijke commissie gaat aan de slag met schadeclaims. Daarbij wordt volgens staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) niet gefocust op hard bewijs maar op aannemelijkheid en wordt zo coulant mogelijk beslist of een schadevergoeding uitgekeerd wordt.
LangenboomTijdens de presentatie van het eindrapport bood Jeugdzorg meteen al excuses aan. In de afgelopen jaren kreeg Brabant ook te maken met gevallen van misbruik in de jeugdzorg, zoals bij een pleeggezin in Langenboom in 2004.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...