Video

Wat betekent het regeerakkoord voor Brabant?

30 oktober 2012 om 11:47
nl
VVD en PvdA hebben maandagmiddag hun regeerakkoord gepresenteerd. Hoewel Brabant niet specifiek genoemd wordt in het akkoord, hebben veel maatregelen wel betrekking op onze provincie. We hebben de belangrijkste Brabantse punten uit het regeerakkoord op een rijtje gezet.
Geschreven door

Het hele regeerakkoord is ook te downloaden. Wietpas verdwijnt, uittreksel blijft nodigWellicht meest ingrijpende maatregel voor Brabant is de afschaffing van de wietpas. Sinds 1 april moeten coffeeshopbezoekers in de zuidelijke provincies zich laten registreren. Op 1 januari zou dat in heel Nederland gaat gelden, maar dat gaat dus niet door. Wel blijven coffeeshops alleen toegankelijk voor Nederlanders en is een uittreksel uit het bevolkingsregister nodig om binnen te komen.
Provincies fuserenHet nieuwe kabinet wil dat provincies gaan fuseren. In 2025 zouden er nog maar vijf landsdelen over moeten zijn. Wat de gevolgen daarvan voor Brabant zijn, is nog niet duidelijk.
Wilde dieren uit het circusCircus Herman Renz uit Helmond moet waarschijnlijk afscheid nemen van negen wilde dieren. De VVD en de PvdA willen namelijk af van de beesten die door het land trekken ter vermaak van het publiek. Milko Steyvers, eigenaar en clown van het circus, snapt er geen bal van. "Mensen komen juist naar het circus omdat ze die wilde dieren willen zien", zegt hij tegen Omroep Brabant. Herman Renz heeft 85 medewerkers.
Bezuiniging op defensieOpnieuw wordt bezuinigd op het ministerie van Defensie. De komende kabinetsperiode wordt 250 miljoen euro weggehaald, blijkt uit het maandag gepresenteerde regeerakkoord. Welke invloed dat heeft voor onder meer legerplaats Oirschot, vliegbasis Volkel en vliegbasis Gilze Rijen is nog niet bekend. Door eerdere bezuinigingen verdwenen er veel banen in Brabant.
Nog meer...

  • Er komt een kinderpardon voor jonge asielzoekers, zoals de Eindhovense Mauro.
  • Nederland blijft partner in het JSF-project, waardoor medewerkers van Fokker Elmo Hoogerheide nogmaals opgelucht kunnen ademhalen.
  • Het kabinet wil iets doen aan woningcorporaties die vanwege nevenactiviteiten geldproblemen krijgen, zoals bij het Bredase Laurentius is gebeurd. In het akkoord staat wat hun taak is: "Het bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen en het daaraan verbonden maatschappelijke vastgoed." Corporaties komen onder directe aansturing van gemeenten. Gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners krijgen extra bevoegdheden. Daar hoort Breda dus ook bij.
  • Holland Casino, met vestigingen in Eindhoven en Breda, wordt geprivatiseerd.
  • Als kroegenprovincie bij uitstek gaan we veel merken van het verhogen van de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol naar 18 jaar. Het kabinet Rutte wil ook het liefst korte metten maken met comazuipers
  • Regionale luchthavens, waaronder Eindhoven Airport, mogen zich verder ontwikkelen. Ze krijgen de ruimte van het nieuwe kabinet om te investeren, en daarmee de groei van Schiphol te ondersteunen.
  • De regionale omroepen, en dus ook Omroep Brabant, krijgen hun geld niet meer van de provincies maar van het Rijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.