Hoe kun je ziek worden van met salmonella besmette zalm?

6 november 2012 om 16:28
nl
De zalm van visverwerkingsbedrijf Foppen uit Enschede zorgde onlangs voor talloze salmonellabesmettingen. Het RIVM bevestigt dat de zalm van het bedrijf tot 1063 besmettingen en zelfs vier doden, onder wie een Brabander, heeft geleid. Maar wat is het nou en hoe krijg je het eigenlijk, zo'n salmonellabesmetting?
Geschreven door

Salmonella is een bekende bacterie die vooral voorkomt in varken, kip, eieren, melkproducten en vis. De salmonellabacterie vermeerdert zich wanneer producten niet voldoende gekoeld worden of bij bereiding niet goed worden verhit. Het invriezen van met salmonella besmette producten houdt de vermeerdering tegen, maar doodt de bacterie niet.
ZiekteNa het eten van een met salmonella besmet product, veroorzaken de bacteriën een ontsteking in de dunne darm. Deze voedselvergiftiging kan onder meer leiden tot ziekte van organen en buik- en paratyfus.
Enkele symptomen zijn buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts en overgeven. Wie besmet is geweest met salmonella is nog maandenlang drager van de bacterie, ook als de symptomen al zijn weggeëbd.
BloedbaanSalmonella dringt in de ergste gevallen door tot de bloedbaan. De bacterie kan dan leiden tot long- en gewrichtsontsteking, nierfalen, bloedvergiftiging en shock, soms zelfs met dodelijke gevolgen.
Bij de meeste mensen duren de verschijnselen twee tot drie dagen. De incubatieperiode, de tijd tussen het eten van het besmette product en het optreden van de eerste symptomen, varieert van een halve tot anderhalve dag. Vooral jonge kinderen, zwangere vrouwen, oudere mensen en personen met een lage weerstand lopen risico op besmetting.
Visbedrijf FoppenDe salmonellabacterie in de zalm van visbedrijf Foppen (specifiek: de Salmonella Thompson-bacterie) is via zalmschalen overgedragen op de gerookte vis. De zalm lag bovenop deze schalen op een van de zes productielijnen van het visverwerkingsbedrijf. Foppen geeft aan dat de schalen door menselijk handelen besmet zijn geraakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.