Zeer grote brand in textielfabriek Dijksterhuisstraat Tilburg

TILBURG - Aan de Dijksterhuisstraat in Tilburg heeft dinsdagmiddag een zeer grote brand gewoed bij textielfabriek Havivank. De brandweer heeft het sein brand meester gegeven. De brand zorgde voor grote, donkere rookwolken boven de stad.
Twee mensen raakten gewond. Ze werden met ondermeer ademhalingsproblemen in het ziekenhuis behandeld. Inmiddels zijn ze weer thuis.
Oorzaak brand
De brand ontstond in een machine. Medewerkers hebben eerst zelf geprobeerd de brand te blussen, maar dat lukte niet. Daarna vloog een tweede machine in brand en kon het vuur zich verspreiden via een afzuiginstallatie. Twee medewerkers die het vuur probeerden te blussen zijn met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. In totaal hebben veertig brandweerlieden zich met de brand bezig gehouden. Het nablussen heeft nog een paar uur geduurd.
Reactie politie
"Zoals we nu kunnen inschatten is een textielmachine in brand gevlogen," aldus politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk, "Hoe weten we nog niet, kan door wrijving zijn geweest." De vele rook was in de verre omgeving te zien. "Er ontstond veel rookontwikkeling, zelfs vanaf het politiehoofdkwartier zagen we de rookwolken boven de stad hangen."
Dijksterhuisstraat geëvacueerd
In de Dijksterhuisstraat zijn ook drie huizen, een kantoorpand en twee winkels ontruimd. De brand was al eerder uitgebroken en leek snel geblust. De brand laaide weer op en is door de brandweer opgeschaald tot zeer grote brand.
Indringende geur
Mensen die stonden te kijken werden door de politie op afstand gehouden en naar de overkant van de Ringbaan Oost gedirigeerd. De textielfabriek maakt vulling voor matrassen en meubels. De rook heeft een sterke indringende geur. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat er schadelijke concentraties aan gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.
De eigenaar van het bedrijf is nog niet officieel geïnformeerd. Hij is volgens een buurman op vakantie.