Wethouder Wilbert Willems van gemeente Breda stapt op

12 november 2012 om 11:47
Wethouder Wilbert Willems (GroenLinks) van de gemeente Breda legt zijn functie neer. Dat heeft hij maandagochtend tijdens een persbijeenkomst bekend gemaakt. De 66-jarige wethouder van Cultuur, Verkeer en Milieu voelt zich niet meer gesteund door de gemeenteraad.

Volgens een verklaring van de gemeente Breda had Wilbert Willems zijn werk af willen maken tot de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. "Nu het vertrouwen zover is geslonken, ziet hij geen andere weg dan het stokje over te dragen."
Breda's Museum, Brabant Culturele HoofdstadWethouder Wilbert Willems hield zich voornamelijk bezig met 'complexe en moeilijke'dossiers zoals MOTI (Museum of the Image), Breda's Museum, de Biomassacentrale, Brabant Culturele Hoofdstad en het fietsparkeren. "Bij herhaling moest hij zich hiervoor verantwoorden tegenover een raad die ook zelf verdeeld over de dossiers oordeelde", aldus een woordvoerder van de gemeente.
Niet alleen lokaal en provinciaal, maar ook nationaal en internationaal vertegenwoordigde de wethouder de stad Breda. "Dat valt hem zwaar." Het college betreurt maar respecteert de beslissing van de wethouder. Het college wacht voorstellen van coalitiepartner GroenLinks af om de ontstane vacature in te vullen.
Reactie GroenLinksFractievoorzitter Selçuk Akinci van GroenLinks noemt het besluit van Willems moedig. "Het is een ambitieuze man en daarom is het knap dat hij deze beslissing heeft genomen. Het is ook zuiver in de richting van Bredanaren." Akinci geeft aan dat de GL-fractie nog vertrouwen had in hun wethouder. "Als de rest van de raad dat niet heeft, wordt het moelijk functioneren."
VVD-fractievoorzitter Patrick Ernst vindt het ook jammer dat Willems opstapt."Hij heeft veel betekend voor Breda." Ook hij ziet de realiteit. "Naar de moeilijke dossiers moet nu misschien op een andere manier worden gekeken. Met meer daadkracht op meerdere vlakken."
De GroenLinks-fractie zit maandagavond rond tafel om het te hebben over een opvolger van Willems.

Wachten op privacy instellingen...