In natuurgebied bij Keent komt uitgestorven oerrund weer tot leven

13 november 2012 om 12:50
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Omroep Brabant
Een deel van de kudde in natuurgebied bij Keent
Omroep Brabant
De Italiaanse Maremmana uit het fokprogramma
Omroep Brabant
De Schotse Hooglander heeft ook DNA van het oerrund
Omroep Brabant
De witte snuitjes zijn kruisingen
1/6 Uitgestorven oerrund weer teruggefokt in weilanden bij Keent
Het oerrund, duizenden jaren heerste hij over Europa en Azië. Totdat in 1627 het laatste rund werd doodgeschoten in Polen. Stichting Taurus wilde dit beest terug. In 2008 begonnen ze aan een groot DNA-onderzoek en fokprogramma. Door Italiaanse en Spaanse runderen te kruisen, lopen er nu twee stieren door Keent die bijna exact zijn zoals het oerrund.
Geschreven door

Het uitgestorven oerrund is onmisbaar volgens de Nijmeegse Stichting Taurus. Want de soorten die al door het natuurgebied lopen, kunnen zich eigenlijk helemaal niet redden. Zo loopt daar de langharige Schotse Hooglander, die niet goed tegen warmte kan en slecht graast. Er lopen ook runderen zonder hoorns over het terrein van het Brabants landschap. Die kunnen niet op tegen de wolven die straks ook in Nederland voorkomen.
Bijna hetzelfdeDe twee jonge stieren zijn net zo donker als het oorspronkelijke oerrund. Ook het gedrag komt overeen, en de lichaamsbouw. Eigenlijk mist er maar één ding: en dat zijn de grote hoorns. De oerrund had gigantische hoorns, maar die van deze stieren zijn nog niet zo indrukwekkend.
De evolutie omkerenOm de oorspronkelijke Bos Primigenius tot leven te wekken, gebruikte de stichting DNA uit een stuk hoorn uit Polen, die nog overgebleven was van één van de allerlaatste beesten. Ook middeleeuwse botten uit Tsjechië werden naar Nederland gestuurd. Vervolgens werd er een fokprogramma opgezet, met runderrassen die nog oerrundgenen bezitten. ''En toch is het altijd een gok, je weet simpelweg niet wat het resultaat is, hoe dat kalf er uit komt te zien'', zegt Ronald Goderie. 
De stichting heeft het nieuwe oerrund Taurus genoemd. Limburg wil dit soort ook, dus daar loopt inmiddels ook een kleine kudde.  Daarnaast heeft Spanje het idee stichting Taurus opgevolgd. Ronald Goderie hoopt over een aantal jaar een stuk meer van deze oerrunderen te hebben.

Wachten op privacy instellingen...