Megavangst bij invallen grote drugsbende

EINDHOVEN - Ruim vijftig panden, 75 bankrekeningen en verschillende auto's. Dat was de vangst van de politie na de invallen bij een grote drugsbende. De politie vermoedt dat de bende de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro's winst heeft gemaakt.
Witwassing en vuurwapenbezit
Bij de inval van de politie op dinsdagochtend zijn vijf arrestaties verricht. Dinsdagochtend werden vijf verdachten in hun woningen aangehouden. Het gaat om twee 40-jarige mannen uit Eindhoven, een 50-jarige man uit Waalwijk, een 40-jarige man uit Renswoude en een 50-jarige Helmonder. De verdachten worden beschuldigd van witwassing en van vuurwapenbezit. Volgens een politiewoordvoerder is dit "de start van de ontmanteling van een netwerkorganisatie, die heel professioneel met elkaar samenwerkte, strak communiceerde en doelgericht werkte".
Eerdere overval
Een van de huizen waar een inval geweest is, staat aan de Diamantring in de Eindhovense wijk Blixembosch. De eigenaar van dat pand bezit ook een ander huis in de straat. Dat huis werd drie jaar geleden overvallen.
Kostbare vangst
De zoekingen waren onder meer in woningen, loodsen, bergingen en winkels. De politie nam daarbij administratie, computers en tientallen gsm's in beslag voor verder onderzoek. Daarnaast werd beslag gelegd op kostbare goederen. Het gaat daarbij onder meer om een tiental auto's, waaronder een Mercedes McLaren, een Porsche Cayenne, een Porsche 911, een Ferrari en drie Audi's, en tientallen kostbare horloges met een totale waarde van meerdere honderdduizenden euro's. Ook werd beslag gelegd op 54 panden (onroerend goed) en op de tegoeden van 75 bankrekeningen in binnen- en buitenland. Verder werden zestien pallets met airco's en diverse plasmaschermen aangetroffen en in beslag genomen. Daarnaast is in totaal enkele tienduizenden euro's contant geld in beslag genomen. De meest opvallende vondst was een goed gevuld hobbelpaard. Een politiehond rook iets in het speelgoedpaard, dat gevuld bleek te zijn met geld en een horloge.
Actiedag
Tijdens de actiedag zijn invallen gedaan op zo'n 35 locaties in binnen- en buitenland. In Nederland gebeurde dat onder meer in Eindhoven, Tilburg, 's-Hertogenbosch, Meijel, Weert, Veenendaal, Waalwijk, Helmond, Oirschot en Belfeld. In België was een doorzoeking in Knokke. Politie en justitie in Italië hebben een parallelonderzoek gehouden. Ook daar is dinsdag een actiedag gehouden.
Vuurwapens en hennep
Daarnaast trof de politie bij de zoekingen in totaal vier vuurwapens aan, die ook in beslag zijn genomen. In een loods in Veenendaal werd een hennepkwekerij met 1100 planten aangetroffen en ontmanteld. In Helmond werden twee hennepdrogerijen met in totaal enkele tientallen kilo's henneptoppen ontdekt.
Politieonderzoek
Het onderzoek wordt sinds maart 2009 uitgevoerd door de Divisie Recherche van Politie Brabant Zuid-Oost onder leiding van het Openbaar Ministerie in Den Bosch. Aanleiding was informatie die bij de politie was binnengekomen. De afgelopen twee jaar hebben dagelijks zo'n twintig rechercheurs aan de zaak gewerkt.
Onderzoek gaat door
Aan de actiedag hebben zo'n 350 medewerkers van diverse Nederlandse politiekorpsen, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en BOOM meegewerkt. Deze dag is een eerste aanzet. Het onderzoek gaat door. Zo volgt onder andere nog een financieel onderzoek, zodat het OM ook kan inzetten op ontneming. De politie verwacht de komende weken nog meer aanhoudingen te verrichten.