VIDEO

Met opdoeken De Koepel in Breda zou historische gevangenis verdwijnen

22 november 2012 om 12:27
nl
De Koepelgevangenis in Breda is 125 jaar oud en sinds 2001 is het gebouw een rijksmonument. Architect Johan Frederik Metzelaar ontwierp de koepels in Breda en Arnhem. In Haarlem staat er ook nog één. Het idee achter het ontwerp was dat bewaarders gemakkelijk zicht hadden op alle cellen.
Geschreven door

De gedetineerden konden als ze door de ramen keken bovendien geen contact maken met medegevangenen. Later is het complex uitgebreid, maar de oorspronkelijke koepel is zoveel mogelijk intact gelaten en valt momenteel onder monumentenzorg.
De Koepel wordt door de bezuinigingsplannen uit het Vijfpartijenakkoord misschien opgedoekt. Dat staat in ambtelijke stukken, in bezit van Nieuwsuur.
Duitse oorlogsmisdadigersDe gevangenis heeft nationale bekendheid gekregen doordat vier Duitse oorlogsmisdadigers jaren hebben doorgebracht in De Koepel, beter bekend als de Vier van Breda:
- Willy Lages (1901 - 1971)- Joseph Kotälla (1908 - 1979)- Franz Fischer (1901 - 1989)- Ferdinand aus der Fünten (1909 - 1989)
Lages kwam in 1966 vrij, omdat Nederlandse artsen meenden dat hij terminaal ziek was. Dat bleek niet waar te zijn en hij heeft nog vijf jaar voor zijn dood in vrijheid geleefd.
Zelfdodingen en ontsnappingenDe Koepelgevangenis is de afgelopen jaren vooral in het nieuws geweest doordat een aantal gedetineerden zichzelf van het leven beroofde. Daar is nog onderzoek naar geweest.
In februari 2010 wist een vrouw te ontsnappen door zichzelf uit te graven met een lepel. Ze werd een paar weken later weer opgepakt. Iets verder terug: in 1952 ontsnapten zeven oorlogsmisdadigers uit De Koepel, onder wie Klaas Carel Faber. Die overleed in mei dit jaar.
Onder OnsHet tv-programma Onder Ons heeft begin dit jaar nog een minidocumentaire gemaakt over de gevangenis (te zien in dit bericht). In deel twee van de documentaire heeft de bewaarder het nog over de periode dat wijlen Herman Brood in de Koepelgevangenis heeft gezeten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.