Brand Kalmthoutse Heide- Foto's en video

PUTTE - Bij de bos- en heidebrand in natuurgebied Kalmthoutse Heide bij Putte is ruim 450 hectare natuur verwoest. De brand woedde sinds woensdagmiddag twaalf uur net over de grens met Belgiƫ. Het vuur is het Brabantse grondgebied uiteindelijk tot op enkele honderden meters genaderd en rukte op richting Huijbergen.
De brand ontstond bij het landgoed de Putse Moer tussen het Belgische Kalmthout en Essen. Aanvankelijk leek de brand zich te beperken tot vijftig hectare, maar aan het begin van de avond meldde de gemeente Kalmthout dat het provinciale rampenplan in werking was gesteld en dat er 250 hectare was getroffen. Om negen uur werd het getal opnieuw bijgesteld tot ruim 300 hectare en middernacht zo'n 450 hectare.
Spoedzitting
Vanaf twee uur trok een tweede brandfront van vijfhonderd meter breed richting de Nederlandse grens. Om halfacht kreeg de brand de status GRIP 3. Daarvan is sprake wanneer een incident een hoge impact heeft en bestuurlijke leiding wordt vereist. In Woensdrecht werd een beleidsteam opgezet, dat om halfnegen in een spoedzitting bijeen kwam.
De brandweer wil een deel van de heide gecontroleerd laten afbranden tot het vuur een plek bereikt die makkelijker te bereiken is. De brandweer hoopt de heidebrand in de avond onder controle te krijgen. Het blussen wordt bemoeilijkt door de veranderende wind en het ontbreken van bluswater in de directe omgeving. Bluswagens rijden af en aan om water op te halen.
Brandweer
Onder de ruim twintig ingezette brandweerkorpsen zijn ook de korpsen uit Bergen op Zoom, Roosendaal, Woensdrecht, Ossendrecht en Huijbergen. Rondom Kalmthout zijn ploegen uit onder andere Essen, Kapellen en Brecht actief. Er worden tientallen bosbrandweerwagens ingezet. Ook worden er crashtenders en blushelikopters ingezet.
In totaal zouden tweehonderd brandweerlieden bezig zijn met het blussen. Twee brandweermannen zouden lichtgewond geraakt. Een tankauto uit Brasschaat raakte beschadigd toen deze omsingeld werd door het vuur.
Evacuatie
De bewoners van drie woningen in het heidegebied werden uit voorzorg geëvacueerd. Zij werden opgevangen in dienstencentrum De Groten Uitleg. Voor de woningen om het heidegebied is geen gevaar.
"Ik kon geen kant op", zei een ooggetuige uit Kalmthout. "Het was een nachtmerrie, maar gelukkig kan ik het navertellen."
1996
In 1996 was er al een grote brand op de Kalmthoutse Heide. Toen brandde er 700 hectare af. Er raakte toen een aantal brandweermensen gewond. Zij raakten ingesloten door het vuur en moesten door de vlammen heen vluchten. Volgens burgemeester Lukas Jacobs van Kalmthout is de brandweer bij de brand van woensdag beter gepositioneerd rondom de brand.
Strabrechtse Heide
De brand op de Kalmthoutse Heide is de tweede grote bosbrand in een jaar tijd, die Brabant bezig houdt. Op 2 juli 2010 woedde een brand op de Strabrechtse Heide. Het blussen duurde tot de maandag erop en 200 hectare natuur ging verloren waaronder zeldzame diersoorten. Bij die brand werd defensiepersoneel ingezet. Later stelde de Tweede Kamer vragen over de natuurramp. Ook heeft de Inspectie van Openbare Orde en Veiligheid de brand onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat er veel fouten gemaakt zijn bij de brandbestrijding. Volgens het rapport is de provincie ook niet goed voorbereid op natuurbranden.
De gemeente Kalmthout houdt de bewoners van het gebied op de hoogte via de officiële website en een speciale Facebook-pagina. Journalisten en fotografen worden op afstand gehouden.