'Vogelopvang Zundert redt houtsnip uit handen van tv-programma De Wereld Draait Door'

22 november 2012 om 15:29
Het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert heeft donderdag een beschermde houtsnip gered. Volgens de vogelverzorgers had het diertje zomaar illegaal in de pan van de 'pedante DWDD-koks' kunnen belanden
Geschreven door

Het Vogelrevalidatiecentrum is verontwaardigd over de uitzending van DWDD afgelopen dinsdag. Daarin werd een houtsnip opgepeuzeld.
Bécasse à la PresseTopkoks Robert Kranenborg en Philippe Vanheule maakten in de  uitzending 'Bécasse à la Presse' klaar, waarin de houtsnip het hoofdingrediënt is. Daarnaast legden de koks uit hoe in het buitenland geschoten houtsnippen in reeënbuiken naar Nederland gesmokkeld worden. Volgens het vogelrevalidatiecentrum in Zundert is de Houtsnip een beschermde vogel en hoor je die niet op te eten.
De vogelopvang verzorgt jaarlijks tientallen houtsnippen. Veelal zijn dat raamslachtoffers. De houtsnip die donderdag bij de Zundertse opvang werd binnengebracht, was tegen een raam aangebotst. Naar verwachting is hij binnen enkele dagen weer opgeknapt en kan hij zijn vlucht vervolgen. Tenminste: als hij niet alsnog wordt afgeschoten en in een pannetje terecht komt. "In die zin hebben we de houtsnip gered uit handen van pedante DWDD-koks", aldus het opvangcentrum.
JachtTienduizenden houtsnippen trekken elke herfst vanuit Scandinavië via Nederland naar Zuidwest-Europa. Duizenden blijven in Nederland overwinteren als de temperatuur dat toelaat. Sinds 2002 mag er in Nederland niet meer op de bosvogel worden gejaagd. In Frankrijk en Wallonië is dat wel toegestaan. 
Vogelbescherming Nederland deelt de verontwaardiging van de Zundertse opvang. De organisatie meldt op de website: "Door dit soort elitaire items wordt de indruk gewekt dat het eten van beschermde vogels normaal zou zijn. Dit kan bijdragen aan illegale jacht, waartoe in het programma openlijk werd aangezet."

Wachten op privacy instellingen...