Vuur Kalmthoutse Heide komt toch dichterbij

WOENSDRECHT - Waar het vuur richting het noorden onder controle lijkt te zijn, trekt de vlammenzee nog wel in westelijke richting naar onze provincie. Het crisisteam ter plaatse overweegt daarom een camping De Hazeduinen in Putte te ontruimen. Ook wordt het crisiscentrum mogelijk verplaatst.
Het centrum zit nu nog in een manege in Huijbergen, maar het team wil dichter bij de brand zitten.De brand, die vanaf het middaguur woedt, is nog steeds niet onder controle en de brandweer verwacht ook de hele nacht door te gaan met blussen.
Niet schadelijk
De rook die vrijkomt bij de grote brand op de Kalmthoutse Heide is niet schadelijk voor de volksgezondheid. Er is wel sprake van roetneerslag in het gebied tussen Wouw en Roosendaal. Dat meldde hoofdofficier van de brandweer Nico Koolen tijdens een persconferentie op het gemeentehuis van Hoogerheide.
Nederlandse inbreng
Vanuit Brabant zijn acht blusvoertuigen met zestig tot zeventig brandweerlieden naar de Kalmthoutse Heide gegaan om te helpen met blussen. Ook zijn twee crashtenders van vliegbasis Woensdrecht ingezet. In Gilze-Rijen staat nog een crashtender standby. Overigens heeft België niet aan Nederland gevraagd om te helpen met de blushelikopter op vliegbasis Gilze-Rijen. Die helikopter zou inmiddels niet meer ingeschakeld kunnen worden, omdat deze niet mag vliegen bij schemering of in het donker.
Veiligheidsregio
De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is aan het overleggen over de verschillende scenario's die zich voor kunnen doen. Bijvoorbeeld wat er gaat gebeuren als het vuur toch Brabant bereikt.