Video

Hoger beroep: Zes jaar cel, geen tbs voor Benno Larue

25 mei 2011 om 13:14 • Aangepast 20 maart om 09:39
nl
Voormalig zwemleraar Benno Larue heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd gekregen. Er is geen tbs opgelegd. De straf viel lager uit dan de tien jaar cel die het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste. Larue was door de rechtbank eerder veroordeeld tot zeven jaar cel.
Profielfoto van
Geschreven door

De zwemleraar pleegde ontucht met tientallen zwakbegaafde kinderen. Larue en zijn advocaat waren zelf niet bij de zitting aanwezig.

Van de 63 feiten waarvoor Larue eerder was veroordeeld, zijn er elf niet bewezen. Benno L. krijgt straf voor twee aanrandingen, 33 gevallen van ontucht, het maken en bezitten van kinderporno en het stiekem fotograferen van kinderen. Schadeclaims van de ouders met een totale waarde van ongeveer 100.000 euro werden afgewezen. Er is geen sprake van poging tot verkrachting, aldus het hof.
Overwegingen van het hof
Het hof heeft de publiciteitsgolf rondom de strafzaak meegenomen in het oordeel. "Zijn identiteit en beeltenis zijn landelijk bekend. De verdachte zal zich na zijn detentie nergens onopgemerkt kunnen vestigen en altijd worden achtervolgd door deze zaak", zei het hof. Het pleidooi van Larues raadsman dat het Openbaar Ministerie (OM) het recht op vervolging had verspeeld vanwege de wijze waarop de zaak in de publiciteit is gebracht, werd afgewezen. De autoriteiten hebben de verdachte in hun uitlatingen niet bij voorbaat veroordeeld, aldus het arrest. "De gewraakte persconferentie was in de gegeven omstandigheden gerechtvaardigd.'
Ouders teleurgesteld
Veel ouders die bij de uitspraak aanwezig waren, reageerden teleurgesteld. Over het algemeen vinden ze zes jaar te laag en hadden ze tbs op zijn plaats gevonden. "Het is een dieptrieste dag'', reageerde een moeder van wie het verstandelijk beperkte dochtertje werd misbruikt. Ook een man uit Esch, vader van drie dochters die zijn misbruikt, reageerde met verbazing. "De straf is veel en veel te laag. Ik hoop dat het Openbaar Ministerie in cassatie gaat." Een andere ouder laat weten dat een celstraf 'niets vergoed'. "Ik had graag tbs gezien, zodat hij goed verpleegd wordt. Over twee jaar is hij vrij en kan hij gaan en staan waar hij wil. Dan hebben we dit monster rondlopen in de maatschappij en daar maak ik me zorgen over."
OM
Het OM begrijpt de reactie van de ouders. Advocaat-generaal Gerard Robben zegt dat het OM goede redenen had om in hoger beroep te gaan. "Dat het hof bewijs anders waardeert en sommige feiten minder ernstig aanrekent, konden we op voorhand niet inschatten'', zei hij. Het Openbaar Ministerie heeft nog geen beslissing genomen over eventuele cassatie
Advocaat Benno Larue: tragische inschattingsfout
Advocaat Pieter van der Kruijs reageerde ingehouden opgetogen op de uitspraak. Van der Kruijs denkt dat het Openbaar Ministerie een 'tragische inschattingsfout' heeft gemaakt door de zaak van zijn cliënt met veel bombarie in de publiciteit te brengen, de zwaarste beschuldigingen te gebruiken, een hoge straf te eisen en meteen na de uitspraak van de rechtbank hoger beroep aan te kondigen. "De zeven jaar celstraf die de rechtbank aan Larue oplegde, was aan de strenge kant en kon nauwelijks hoger uitvallen", aldus Van der Kruijs.
Eerder tien jaar cel geëist
Twee weken geleden eiste het openbaar ministerie tien jaar cel. Eerder veroordeelde de rechtbank de zwemleraar tot zeven jaar gevangenisstraf.
Geen tbs
Er is in hoger beroep geen tbs tegen Benno Larue geëist. Dat is opmerkelijk, omdat justitie daarom juist in hoger beroep ging. Verschillende deskundigen hebben Larue onderzocht. Zij achten de kans klein dat hij nog een keer in de fout gaat. Daaruit concludeerde het OM dat het niet rechtvaardig is om tbs te eisen. Dat leidde tot boze reacties bij de ouders van de misbruikte kinderen.
Voorgeschiedenis
Het nieuws over de zedenzaak rond Benno Larue kwam op maandag 15 juni 2009 naar buiten. Larue liep tegen de lamp toen hij zijn computer ter reparatie naar een monteur bracht. Die vond de tienduizenden discutabele afbeeldingen van kinderen en belde meteen de politie. Het nieuws sloeg in heel Nederland in als een bom.




App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!