Tweede Michelinster voor De Treeswijkhoeve in Waalre
Honderd chefkoks waren bij de bekendmaking van de Michelinsterren, een erkenning voor restaurants met een uitzonderlijk goede keuken. De hoop was dat er in Brabant tenminste één ster bij zou komen. Dat is met De Treeswijkhoeve dus gelukt. Het was ook een mooie dag voor de Tilburgse topchef Stefan van Sprang. Zijn restaurant ‘Aan de Poel’ in Amstelveen heeft sinds vandaag ook twee sterren.
Dolgelukkig"Ik ben echt supertrots op mijn team", zegt chef-kok Dick Middelweerd tegen Omroep Brabant. "We hadden dit niet verwacht. Er waren wel geruchten, maar dat gaat via de social media. Je neemt die niet in eerste instantie serieus. Het is een heel groot compliment voor iedereen die meewerkt aan ons product."
Michelin roemt de keuken van chefkok Dick Middelweerd. Hij heeft volgens [PDF, 50kB] Michelin de keuken van zijn ouders 'laten evolueren van traditionele kwaliteit naar een duidelijke en persoonlijke eigentijdse stijl'.
'Rijp voor een ster erbij'Chefkok John Kocken van De Heer Kocken in Vught zei eerder tegen Omroep Brabant dat de provincie 'rijp is voor een ster erbij'. Kocken vertelde dat er veel restaurants in de provincie in aanmerking kwamen.
Behalve De Treeswijkhoeve in Waalre kregen ook Aan de Poel in Amstelveen en Samhoud Places in Amsterdam een ster extra. Nederland telt nu 101 sterrenrestaurants: 81 restaurants met één ster, achttien met twee sterren en twee met drie sterren. In Brabant hebben elf restaurants één ster en nu dus twee restaurants twee sterren. Behalve De Treeswijkhoeve ook Boreas in Heeze.
Michelin zuinig met sterren"Michelin is in Nederland erg zuinig met sterren", zegt chef-kok Pieter Bosters van restaurant Mijn Keuken in Wouw. Er zijn hier volgens hem veel meer restaurants die twee sterren verdienen. Mijn Keuken kreeg drie jaar geleden voor het eerst een Michelin ster en heeft die dit jaar ook behouden.
'Kwaliteit Nederlandse keukens niet constant'De presentatie van de Michelinsterren was in de Hotel Management School Maastricht. Veel koks wachtten tevergeefs op het restaurant dat de derde ster zoou krijgen, naast de bestaande driesterrenrestaurants De Librije van chef-kok Jonnie Boer en Oud Sluis van chef-kok Sergio Herman.
Vorig jaar nog zei hoofdinspecteur Werner Loens van Michelin dat Nederland wel klaar is voor een derde driesterrenrestaurant, maar zou de kwaliteit van de keukens nog niet constant zijn.