F16's bulderen boven Eindhoven: 'Klachtenlijn is geïnstalleerd'

27 november 2012 om 09:34
Bewoners van Eindhoven en omstreken zullen de komende dagen het nodige gebulder horen van F16-straaljagers. Op de vliegbasis is een team uit Leeuwarden neergestreken dat tot en met donderdag oefent voor de NAVO.
Geschreven door

De piloten van de negen F16's moeten in de loop van 2013 een examen afleggen en dat mag volgens de regels niet op de eigen vliegbasis. Vanaf Eindhoven vliegen de straaljagers naar de Noordzee en daar leggen ze dan de oefeningen af.
Dinsdag, woensdag en donderdag worden er drie zogenoemde waves uitgevoerd. "Er wordt twee keer overdag gevlogen en op dinsdag en woensdagavond vertrekken er ook zes toestellen voor een nachtvlucht", aldus kolonel Bas Pellemans. De precieze vertrektijden zijn niet bekend.
Klachtenlijn geïnstalleerdDe oefening gaat ongetwijfeld gepaard met geluidsoverlast. Pellemans is er zich van bewust dat de klachtenlijn van de Luchtmacht wel eens roodgloeiend kan gaan staan. "Dat is mogelijk. De klachtenlijn is altijd geïnstalleerd."
"We oefenen zo veel mogelijk boven de rustige gebieden van Nederland, maar als het weer tegenzit kan er ook boven Brabant worden gevlogen. Het weer ziet er echter vooralsnog goed uit, dus ik verwacht weinig klachten."
Donderdagmiddag vertrekt de laatste wave. Volgend jaar komen de F16's voor een oefening opnieuw naar Eindhoven.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...