Video

Diederik Stapel: 'verdriet, schaamte en zelfverwijt' na fraude

28 november 2012 om 16:07
nl
"De waarheid was beter afgeweest zonder mij. Ik voel veel verdriet, schaamte en zelfverwijt." Dat schrijft ex-hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel woensdag in een verklaring naar aanleiding van het eindrapport over de omvangrijke fraude die hij gepleegd heeft. Vrijdag komt zijn boek uit.
Geschreven door

Stapel zegt dat hij diepe spijt voelt voor de pijn die hij anderen heeft aangedaan. De gevallen hoogleraar van de Universiteit in Tilburg heeft zich stilgehouden sinds bekend werd dat hij op grote schaal fraude heeft gepleegd.
'De wereld was perfect'Hij schrijft in zijn verklaring dat hij een wereld heeft gecreëerd waarin nauwelijks iets mislukte en alles een inzichtelijk succes was. "De wereld was perfect: precies zoals verwacht, voorspeld, gedroomd."
Stapel dacht dat hij iedereen een plezier deed en mensen hielp. Hij zegt dat hij het afgelopen jaar intensief bezig is geweest zijn gedrag te doorgronden en aan te pakken. Hij deed dat onder meer door in therapie te gaan en dagboeken te schrijven.
Boek met dagboekaantekeningenStapel komt deze week nog met een boek. "Op aanraden van mijn familie en vrienden heb ik een deel van mijn dagboekaantekeningen verwerkt tot een boek", schrijft hij. "Het boek geeft mijn verhaal de gewenste ruimte."
De voormalig hoogleraar Sociale Psychologie eindigt zijn verklaring als volgt: "Ik ben blij dat de commissie haar onderzoek heeft afgerond. Hopelijk luidt deze afronding een nieuwe fase in voor alle betrokkenen en kan iedereen de toekomst, ondanks de littekens, de teleurstelling en de verbijstering, met vertrouwen tegemoet treden''.
Onderzoek commissie LeveltDe commissie Levelt deed onderzoek naar de grootschalige fraude en kwam woensdag met de conclusies. Co-auteurs zouden Stapel beter hebben moeten controleren. De rol van deze co-auteurs wordt nog onderzocht. Er is natuurlijk ook harde kritiek op Stapel.
De resultaten van de commissie naar aanleiding van de fraude worden door het Tilburgse Universiteitsblad Univers als 'dodelijk' omschreven.
Bekijk ook ons dossier voor alle nieuws over de zaak Stapel: omroepbrabant.nl/diederikstapel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.