2500 huizen in Brabant wachten al vele jaren op afbouw
Het ergst is het in de gemeente Son en Breugel. Daar zijn al voor 139 woningen bouwvergunningen langer dan vijf jaar geleden afgegeven, waar nog steeds niemand in kan wonen. Dat aantal is niet het allerhoogste van de provincie, maar afgezet tegenover de grootte van de gemeente, is het dat wél. Een eenmaal afgegeven bouwvergunning kan al na een halfjaar worden ingetrokken door de gemeente, als er niks mee gedaan wordt, al gebeurt dat in de praktijk zelden zo snel.
Ook in Rucphen is het met 167 nog steeds niet (af)gebouwde woningen erg mis. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de cijfers voor Rucphen vertekend door een achterstand in de controles. Het zou deels een administratief probleem zijn. "Het is echter ook zo dat de economische recessie debet is aan het feit dat bouwactiviteiten worden uitgesteld." In slechts drie gemeenten in de hele provincie zijn er helemaal géén zulke oude lijken in de kast. Vught, Woudrichem en Geertruidenberg zijn de enige waar de losse eindjes in ieder geval jonger dan vijf jaar zijn.
Van vergunning tot opleveringHet bouwen van een woning vanaf het verstrekken van de vergunning tot aan de uiteindelijke oplevering is natuurlijk geen kleine klus: architectenbureaus adviseren mensen die zelf een huis willen bouwen rekening te houden met ongeveer één tot anderhalf jaar tijd tussen het regelen van de vergunningen en de oplevering. Duurt het langer dan twee jaar, dan is er dus minimaal een kink in de kabel: bij meer dan 12.000 geplande huizen in Brabant is dat het geval.
Als een bouwbedrijf failliet gaat, dan is de huizenkoper die al (deels) betaald heeft de dupe. Mogelijk wordt de klus overgenomen door een een ander bedrijf, maar dat is geen zekerheid.
AlarmTwee maanden geleden sloeg de website Faillissementsdossier.nl nog alarm. In heel Nederland waren in acht maanden tijd liefst 1330 bouwbedrijven failliet gegaan. Daaronder waren kleine bedrijven waarbij de schade voor de klant nog enigszins beperkt bleef, zoals stucadoors, maar ook veel aannemers. De vakbond FNV Bouw vreest dat veel bouwbedrijven opzettelijk failliet gaan.