Verplaatsing noodwoning Meeuwen
Het huisje wordt 3,5 kilometer verplaatst. Van de Hoek Meeuwensedijk-Hagoort naar de Witte Molen. Leuk detail is dat de Witte Molen in 1987 zelf ook met groot transport verplaatst is. De noodwoningen dateren uit 1945 en werden na de bevrijding in Drongelen neergezet.
Na de slag bij Capelse Veer troffen veel gevluchte inwoners grotendeels verwoeste dorpen aan. De meeste noodwoningen zijn al verdwenen, maar deze ene wordt bewaard. En voortaan dus in het hart van Meeuwen.
OorlogsgeschiedenisDeze noodwoning staat nu nog aan de Meeuwensedijk op de grens met wat vroeger bij Drongelen hoorde en moet dus naar Meeuwen. Beide dorpen liggen in het Land van Heusden en Altena, op de grens van Brabant en Holland. Ze lagen vanaf november 1944 tot de bevrijding in frontgebied en werden door de geallieerde troepen, die tot stilstand waren gekomen voor de Bergsche Maas, voortdurend beschoten.Door het oorlogsgeweld werden Meeuwen en naburige dorpen langs deze rivier bijna helemaal verwoest. Vooral toen eind december 1944 en in januari 1945 een hevige strijd plaatsvond bij het Capelse Veer. Er vielen oorlogsslachtoffers en de bewoners moesten van de Duitse bezetter hun huizen verlaten. Ze evacueerden naar familie in andere dorpen, tot in Friesland toe. Na de bevrijding vonden ze bijna geheel verwoeste dorpen terug. Overal werden in ijltempo noodwoningen neergezet, maar de meeste zijn al lang verdwenen.
MuseumAls de noodwoning op zijn eindbestemming is aangekomen, moet hij helemaal gerenoveerd worden. Belangrijke onderdelen zoals een keukenblok en binnendeuren zijn uit een andere noodwoning gehaald voordat die werd gesloopt. Hij zal worden ingericht met spullen uit de jaren ’50 van de vorige eeuw, zodat bezoekers een goede indruk krijgen van de wooncultuur uit die tijd.De stichting Behoud Meeuwense Noodwoning wil van dit stukje cultureel erfgoed een museum maken dat jong en oud herinnert aan een bijna vergeten geschiedenis. Monument van vrede en vrijheid na een tijd van oorlogsgeweld.