Hugo de Groot opnieuw ontsnapt uit boekenkist - Omroep Brabant
Video

Hugo de Groot opnieuw ontsnapt uit boekenkist

10 december 2012 om 18:24
nl
Hugo de Groot ontsnapte maandag uit zijn beroemde boekenkist in Den Haag. Samen met honderden sympathisanten protesteerde hij tegen de voorgenomen bezuinigingen op Slot Loevestein. Als die bezuinigingen doorgaan, is het kasteel in 2017 geen museum meer en ook niet meer toegankelijk voor het publiek. Als het slot dicht gaat, stopt ook de eeuwenoude veerdienst tussen Loevestein en Woudrichem.
Geschreven door

De voorgenomen kortingen op de subsidie hebben grote gevolgen voor de financiële situatie van Slot Loevestein. In plaats van de gevraagde 620.000 euro blijft er slechts 450.000 euro over voor 2013. Als na 2017 helemaal geen subsidie meer wordt verstrekt wordt het vrijwel onmogelijk om nog zelfstandig open te blijven.
Binnenhof Op het Binnenhof  werd maandagmiddag op ludieke wijze een nieuw traktaat van Hugo de Groot aan de minister van OCW aangeboden. Dit traktaat is een knipoog naar het beroemde traktaat dat Hugo tijdens zijn verblijf in Loevestein in 1619-1621 schreef en dat na zijn ontsnapping een bestseller werd: 'De veritate religionis christianae'.
Hugo de Groot en Slot Loevestein zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zijn spectaculaire ontsnapping uit staatsgevangenis Loevestein spreekt nog steeds tot de verbeelding. De Groot is dan ook opgenomen in de Canon van Nederland, de 50 belangrijkste verhalen uit de Nederlandse geschiedenis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.