Broer Kees Gloudemans uit Heesch over bouwongeluk Eindhoven: 'De steigerplanken trilden'

16 december 2012 om 14:06
(foto: Hans van Hamersveld/SQ Vision)
(foto: Hans van Hamersveld/SQ Vision)
Collega, maar ook broer en buurman. Voor René Gloudemans (51) uit Heesch staat de wereld stil. Hij zag vrijdag zijn broer Kees op een bouwplaats in Eindhoven bedolven worden onder het puin. “De telefoon ging niet meer over. Toen wist ik het eigenlijk al", zegt hij zondag tegen Omroep Brabant.
Geschreven door

De broers zijn collega's van elkaar en hebben ruim dertig jaar een betontimmerbedrijf in Heesch. Ze wonen naast elkaar, kwamen elkaar 's ochtend tegen tijdens het uitlaten van de hond. Elke dag gingen ze samen naar het werk en kwamen ze samen thuis. Tot dat ritme vrijdagmiddag ruw werd verstoord.
'Ik hoorde een doffe krak'De 54-jarige Kees Gloudemans was net klaar met zijn werk onder de vloer, toen de constructie het plotseling begaf. René was met zijn 28-jarige zoon en een 44-jarige collega uit Macharen boven aan het werk. "Ik hoorde een doffe krak en trok mijn voeten weg. Mijn zoon viel voor mijn ogen naar beneden. De steigerplanken trilden", vertelt René met een snik in zijn stem.
Zijn zoon kwam met de schrik vrij, maar zijn broer Kees werd bedolven onder het puin. "Ik ben meteen naar beneden gegaan, maar ik kreeg geen contact. De telefoon ging niet meer over. Toen wist ik het eigenlijk al."
'Ik word 's nachts wakker'De hele avond werd er naar de bouwvakker gezocht. Met twee grote kraanwagens tilde de brandweer het puin voorzichtig weg, omdat in eerste instantie niet duidelijk was of de man nog leefde. René werd naar huis gestuurd. Rond halfeen kreeg hij het telefoontje: "Mijn broer was gevonden."
Nu zit hij thuis. Praten gaat nog, zegt hij, maar als het stil is, dringt het verlies tot hem door. "Ik word 's nachts wakker en zie dan het donkere gat waar mijn broer in lag." René hoopt op steun, maar krijgt het niet. "Twee mannen vielen naar beneden, een is er overleden. Maar ik werd vrijdag naar huis gestuurd en heb sindsdien van niemand iets gehoord."
Vermoedelijk een constructiefoutHet werk ligt voor de zzp'er voorlopig stil. "Aanstaande vrijdag wordt mijn broer gecremeerd. Maar er komt een moment dat ik weer moet gaan werken, dat ik door moet", aldus de zelfstandige.
De arbeidsinspectie doet onderzoek naar de precieze oorzaak van het ongeval en wil met name weten waarom de vloer is ingestort. Een constructiefout, denkt René. "Dat moet toch wel? De balken moeten niet goed zijn geweest. De berekening was waarschijnlijk verkeerd."

Wachten op privacy instellingen...