VIDEO

Over dood parachutist Mark van den Boogaard: 'Geen afmeldplicht parachutisten'

18 december 2012 om 11:52
nl
Afschuwelijk en bizar. Zo omschrijft Frits Brink, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart, het ongeval in Teuge waarbij parachutist Mark van den Boogaard uit Schijndel om het leven kwam.
Geschreven door

De man overleed na een sprong en werd maandagmiddag gevonden in de buurt van vliegveld Teuge, tussen Deventer en Apeldoorn. Hij woonde alleen en stond niet als vermist geregistreerd. Volgens de politie maakte de man uit Schijndel op zaterdag 8 december een parachutesprong.
Van den Boogaard lag negen dagen dood in een weiland in de omgeving van het vliegveld Teuge voordat hij werd gevonden. De hoofd- en reserveparachute waren niet geactiveerd, stelt het Nationaal Paracentrum Teuge, waar het slachtoffer lid was.
Geen afmeldplicht parachutisten Volgens Brink is er geen formele procedure voor parachutisten om zich na hun sprong af te melden. “Mensen springen in een groep of individueel. Na afloop drinken ze een biertje of gaan naar huis. In het verleden moest men zich wel afmelden door middel van een kruisje te zetten achter je naam op een formulier. Maar als iemand dat vergat leidde dat soms ook tot paniekerige situaties. Dit is zo’n bizare situatie die nog niet eerder voorkwam, dus een afmeldplicht of zo is nooit aan de orde geweest", aldus Brink.
Ook de piloten van het toestel waaruit de sprong is gemaakt hebben geen controleplicht.
Tweejaarlijkse keuring parachutesBij het Nationaal Paracentrum Teuge is iedereen zelf verantwoordelijk voor het controleren van zijn eigen parachute. "Het is onwerkbaar voor ons om voor iedere sprong de parachutes te gaan controleren," zegt John Verduin, instructeur van het paracentrum. Wel worden alle parachutes van de leden twee keer per jaar gekeurd door een valschermtechnicus. "Alle keuringen worden vastgelegd in een logsysteem. Daarin registreren we ook hoeveel ervaring de parachutisten hebben."
Of de parachute en reserveparachute van Van den Boogaard zijn gekeurd, kan Verduin niet met zekerheid zeggen. "We hebben momenteel geen inzicht in het systeem. Alles is door de politie in beslag genomen."
Onderzoek door een deskundigeWat er precies tijdens de sprong is gebeurd, wordt nu onderzocht. Een deskundige onderzoekt woensdag de twee parachutes en rest van de uitrusting van het slachtoffer. Mogelijk is te achterhalen of er aan het koordje van de de parachutes is getrokken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.