Collega-parachutist over dood Mark van den Boogaard uit Schijndel: 'Dit is te toevallig'
De 48-jarige Van den Boogaard overleed na een sprong en werd pas negen dagen later gevonden gevonden in de buurt van vliegveld Teuge, tussen Deventer en Apeldoorn. De hoofd- en reserveparachute waren beiden niet geactiveerd. Waarom, is nog onduidelijk.
'Mark sprong als een van de laatsten'De parachutist, die anoniem wil blijven, kende Van den Boogaard van het Nationaal Paracentrum in Teuge. Hij zat bij het slachtoffer in het vliegtuig, die bewuste zaterdag. "Mark zat achterin het toestel, samen met mij en vijftien anderen. Hij moet als een van de laatsten zijn gesprongen."
De twee volgden allebei de opleiding parachutespringen, waaraan ze anderhalf jaar geleden begonnen. De mannen zagen elkaar regelmatig tijdens sprongen. Buiten het paracentrum was er geen contact tussen de twee. "Hij was wat in zichzelf gekeerd, maar als je hem eenmaal kende, was het een relaxte gast", zegt de parachutist. Mark sprong altijd solo. "De cursus om samen te springen heeft hij niet afgerond."
Automatische stand op parachute stond uit"Het is echt bizar wat er is gebeurd", zegt de parachutist. "Niets is uitgeklapt, de hoofdparachute niet en de reserveparachute evenmin. Op het reserve-exemplaar zit een automaat waardoor je parachute automatisch openspringt als je op 1000 voet komt. Dat moet je wel aanzetten. Blijkbaar is dat niet gebeurd."
Volgens hem is parachutespringen door die automatische stand eigenlijk heel veilig. "Treinen zijn ook niet gevaarlijk. Alleen als je ervoor gaat staan, dan is het een ander verhaal."
De collega-parachutist vindt dat er te veel toevalligheden zijn rond de trieste gebeurtenis. "Ik ga er dan ook vanuit dat Mark zelfmoord heeft gepleegd." De politie en experts van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart onderzoeken de toedracht van het ongeluk.
Hoogst onwaarschijnlijkEen andere Brabantse parachutist, Hans Verschuren uit Geertruidenberg, acht het ook hoogst onwaarschijnlijk dat beide parachutes weigerden. "In de zeven jaar dat ik spring heb ik nog nooit iemand gehoord over een weigerende automaat. Die hoort ook twee keer per jaar gekeurd te worden." Zelf heeft Verschuren zijn automaat en reserveparachute nog nooit nodig gehad.