Fokkers stappen naar de rechter om verbod op nertsenhouderij aan te vechten
De meeste nertsenfokkers zitten in Oost-Brabant, Gelderland en Noord-Limburg. Een meerderheid van de Eerste Kamer stemde dinsdagmiddag formeel in met een voorstel om de sector in 2024 te verbieden. Als de wet is bekrachtigd, stapt de NFE naar de rechter. Pelsdierhouders kondigden eerder aan zeker een miljard euro te claimen bij een verbod.
Zonder schadeloosstellingHet wetsvoorstel is afkomstig van de PvdA en de SP. Volgens Verhagen moeten de 160 pelsdierhouderijen door het besluit straks hun deuren sluiten zonder dat ze een schadeloosstelling krijgen. De NFE wil dit aanvechten, omdat er volgens de koepelorganisatie feitelijk sprake is van een onteigening door de Staat. Voor- en tegenstanders spreken van een historisch moment. De ja-stemmers spreken van een mijlpaal, omdat dieren niet voor elk doel gehouden mogen worden. Tegenstemmers noemen het historisch dat een goed draaiende sector wordt opgeheven. De VVD stelde 'rechtsstatelijk ontgoocheld' te zijn.
Tegenstemmers bij vier partijenPvdA, SP, PVV, D66, GroenLinks, ChristenUnie, 50Plus, de Onafhankelijke Senaatsfractie en de Partij voor de Dieren (46 zetels) stemden voor een verbod op het fokken van nertsen. VVD, CDA, SGP en een PvdA-senator (29 zetels) stemden tegen.
Voor de zomer gaf een meerderheid van de Tweede Kamer al aan dat nertsen, in het wild roofdieren met een territorium, niet in kooien moeten worden gehouden alleen om hun pels te kunnen gebruiken in modeaccessoires. In Groot-Brittannië, Oostenrijk, Zwitserland en Kroatië is de nertsenfokkerij al langer verboden. Nederland is na China en Denemarken de derde bontproducent ter wereld.