Hoera, een meisje! Dwergnijlpaard geboren in Zoo Parc Overloon

19 december 2012 om 13:45
Omroep Brabant
Omroep Brabant
Moeder en kind maken het goed (Foto: Zoo Parc Overloon)
1/2
Moeder Bagatelle en vader Albert kondigen met trots de geboorte van hun dochter aan. De kleine weegt vijf kilo en kan uiteindelijk 250 kilo worden. Want de kleine meid is een gezond dwergnijlpaard.
Geschreven door

Het dwergnijlpaard is geboren in Zoo Parc Overloon en volgens de verzorgers gaat het goed met moeder en kind. De dierentuin is erg trots op de geboorte. Vanaf woensdag kan ook het publiek komen kijken naar de kleine telg.
'Erg opgelucht'Zoo Parc is vooral heel erg opgelucht, want het krijgen van een dwergnijlpaard is nog een hele onderneming. Volgens de dierentuin ging het al een stuk gemakkelijker dan in 2010 toen het paar het eerste kindje kreeg, maar 'het blijft een hele opgave'.
Zo leven mannetje en vrouwtje gescheiden van elkaar, omdat Nijlpaarden het liefst alleen leven. Dan is er niet zoiets als een constante cyclus bij het vrouwtje, dus verzorgers moeten goed in de gaten houden wanneer het vrouwtje 'bronst'. En dan hebben we het nog niet eens over de liefdesdaad zelf.
Brullen en snuivenWant als de twee dieren gaan brullen en snuiven, kunnen ze bij elkaar worden gebracht. Nadeel is dat een nijlpaard nogal glad is. Bovendien wordt 'tijdens een vrijpartij tussen dwergnijlpaarden door klieren in de huid een schuimachtige substantie afgegeven'. Dat zorgt ervoor dat beide dwergnijlpaarden spekglad zijn en dat Albert maar moeilijk op Bagatelle kon klimmen.
Dwergnijlpaarden zijn een bedreigde diersoort en er worden dan ook weinig dwergnijlpaarden geboren in dierentuinen. Op het geboortekaartje - met een roze strikje - staat dan ook niet voor niets: Wij hebben je nog geen naam gegeven, maar eigenlijk heet je 'WONDER'. En dat is het.

Wachten op privacy instellingen...