Tilburger vrij na mishandeling homo Mathijs Beugelink, justitie doet nieuw onderzoek

19 december 2012 om 15:58
De 20-jarige Tilburger Michael J. die ervan wordt verdacht de Amsterdamse musicaldanser Mathijs Beugelink ernstig te hebben mishandeld, komt vrij. De rechtbank in Breda besloot de man woensdag vrij te laten. Hij zat vast sinds september. Intussen komen er nieuwe getuigenverhoren naar de zware mishandeling op carnavalszaterdag dit jaar. Er zitten volgens de officier van justitie tegenstrijdige zaken in het dossier die moeten worden opgelost.
Geschreven door

Beugelink was op carnavalszaterdag 19 februari met vrienden aan het stappen in een Tilburgse homobar De Popcorn. Toen ze de bar verlieten, en richting het Paleis Raadhuis liepen, reed er net een auto met vier personen uit de parkeergarage van de Emmapassage. De wagen kruiste hun pad, er ontstond een woordenwisseling en een van de inzittenden stapte uit en mishandelde de mannen.
Volgens Beugelink werd er 'teringhomo' en 'kankerhomo' naar ze geroepen. Maar verdachte Michael J. zei tijdens de rechtszaak: 'Ik wist echt niet dat het homo's waren. Het is een standaard scheldwoord'.
Gedeeltelijk verlamdEen van de twee mannen uit de auto gaf de kameraad van Beugelink een kopstoot. Beugelink ging verhaal halen en kreeg naar eigen zeggen een klap of een duw. Hij viel achterover in een fietsenkelder en raakte zwaargewond aan rug en benen. De danser raakte gedeeltelijk verlamd aan zijn been en moest een punt zetten achter zijn carrière. Tot op de dag van vandaag is zijn rechterbeen nog steeds niet honderd procent.
Zichtbaar geemotioneerd las Beugelink woensdagmiddag een verklaring voor in de rechtszaal. Over hoe erg hij het vindt dat excuses tot nu toe achterwege zijn gebleven en over hoe zijn leven is veranderd door de mishandeling. 'Michael, je hebt niet alleen mijn carrière kapot gemaakt,maar de rest van mijn leven loop ik rond met littekens'.
Nog wekelijks lastBeugelink zegt nog wekelijks last te hebben van nachtmerries. "Ik hou jullie alle vier verantwoordelijk, want je bent weggereden en hebt me voor dood achtergelaten'. De rechtbank vroeg hoe Michael J. hier tegen aan keek maar hij reageerde amper. "ik ben een beetje boos dat hij me gaat veroordelen." Maar vervolgens voegde hij er wel aan toe: 'ik vind het erg voor die jongen'.
Beugelink diende tijdens de rechtszaak een schadeclaim in van 4500 euro. Dat is voor onder meer de medische kosten die niet vergoed worden maar ook kapotte kleding en taxi's van en naar het ziekenhuis. 
Wie verantwoordelijk voor mishandeling?Tijdens de rechtszaak, bij het bespreken van de getuigenverklaringen werd steeds onduidelijker wie van de twee mannen uit de auto nou precies verantwoordelijk is voor de mishandeling. De twee, die allebei in september zijn opgepakt, zouden ook nog eens erg op elkaar lijken. Maar slechts een van de twee is aangeklaagd en stond woensdag terecht.
Het lijkt er op dat de twee de schuld in elkaars schoenen proberen te schuiven. Daarom mag de officier van justitie de andere man en de twee vrouwen die ook in de auto zaten, opnieuw uitgebreid en een-voor-een, achter gesloten deuren aan de tand gaan voelen om meer licht te krijgen op de gebeurtenissen.
'Gewoon dommigheid'De verdachte Michael J. ontkent dat de mishandeling met de geaardheid van het slachtoffer te maken had. Wat dan wel de aanleiding was kon hij niet uitleggen. De officier van justitie en ook een van de rechters vroegen hem herhaaldelijk waarom hij die bewuste nacht uit de auto stapte en op de slachtoffers af liep.  'Gewoon dommigheid', zei hij woensdagmiddag voor de rechtbank in Breda.
De Tilburger wordt donderdag vrijgelaten, onder strenge voorwaarden. Hij mag geen contact opnemen met de andere inzittenden van de auto en hun familie. Bovendien moet hij zich een dag voor de rechtszaak weer melden bij het Huis van Bewaring in Breda.

Wachten op privacy instellingen...