Toch meer geld voor Het Brabants Orkest

DEN BOSCH - Het Brabants Orkest krijgt 500.000 euro meer dan in eerste instantie was toegezegd. Dat is volgens orkestdirecteur Arthur van Dijk niet genoeg om het orkest zelfstandig overeind te houden.
Ook het Gelders en het Limburgs Orkest krijgen 500.000 euro extra. Als voorwaarde is wel gesteld dat de muziekgezelschappen beter moeten samenwerken.
Te weinig
Directeur Arthur van Dijk van Het Brabants Orkest liet maandag al weten niet veel op te schieten met de half miljoen euro. Het rijk wil toe naar één orkest in Zuid-Nederland en trekt daar zes miljoen euro voor uit. Het Brabants Orkest en het Limburgs Orkest krijgen nu ieder dus een half miljoen extra, maar dat is volgens de directeur niet genoeg voor twee zelfstandige orkesten.
Toekomst
De toekomst van Het Brabants Orkest is nog onduidelijk. Het kan zijn dat het kan blijven bestaan en dat het Limburgs Orkest wordt opgedoekt, maar het kan ook andersom. Ook een fusie behoort tot de mogelijkheden.
Opera Zuid
Opera Zuid lijkt wel gered. Werd eerder de subsidiekraan helemaal dichtgedraaid, nu blijft er toch een miljoen euro over. Opera Zuid zit in Maastricht, maar speelt veel samen met Het Brabants Orkest.
Motie
De Tweede Kamer nam donderdag een motie aan die was ingediend door CDA en PVV. Door de motie wordt de bezuiniging van 200 miljoen euro op de Nederlandse cultuursector iets aangepast.
Meer over dit onderwerp:
het brabants orkest opera zuid bezuinigingen