Roosendaalse kliniek zegt samenwerking met Vlaamse arts op, ME-patiënten teleurgesteld
Volgens de ME-patiëntenvereniging in Den Bosch is dat rampzalig voor 400 ME-patiënten in Nederland. De kliniek zou administratief een chaos zijn en patiënten krijgen geen duidelijkheid over welke behandelingen worden vergoed. "Wat de reden is dat prof. Maes is opgestapt, daar kan ik alleen naar gissen", zegt voorzitter Rob Wijbenga van de ME-patiëntenvereniging.
Held Volgens Wijbenga is professor Michael Maes een toonaangevende Vlaamse arts die veel onderzoek heeft gedaan naar de ziekte ME. "Onze ziekte wordt in Nederland niet als ziekte erkend. Veel patiënten horen dat het tussen de oren zit. Hij kan aantonen dat het een biologisch aantoonbare lichamelijke ziekte is. Wij hadden allemaal onze hoop gevestigd op deze arts en waren heel blij dat hij naar Roosendaal kwam. Maar toen ging het mis."
Maes ging in zee met Els Cappel in Roosendaal en startte in september dit jaar de IPNIR-kliniek op. Volgens Cappel is Maes haar 'held'. Hij nam haar pijnklachten bij een andere niet erkende ziekte weg: fybriomyalgie. "Ik ga de vuile was niet buitenhangen, maar we doen geen zaken meer met professor Maes", vertelt ze. "Dat is iets tussen de kliniek en deze arts. Ik kan u wel verzekeren dat de patiënten hier absoluut niet onder lijden."
Nooit meer moeMaes is auteur van het boek 'Nooit meer moe', dat uitleg geeft over de in Nederland niet erkende ziekte ME. "Het ministerie van Volksgezondheid gaat uit van de verkeerde feiten en zadelt veel patiënten op met informatie die niet klopt", zegt Wijbenga van de patiëntenvereniging. "We zijn bang dat als de ziekte niet erkend wordt veel mensen in alternatieve therapieën terechtkomen, terwijl er artsen zijn zoals Maes die ze wel via reguliere gezondheidszorg kunnen helpen."
De directie van de IPNIR-Kliniek in Roosendaal heeft wel alternatieven, zegt Els Cappel en gaat zogenoemde complementaire geneeswijzen aanbieden. Ze bestrijdt dat het om alternatieve geneeswijzen gaat. Ze zijn nu in zee gegaan met een Canadese kliniek en geven therapie die Bio-feedback heet. "Met zo min mogelijk medicijnen en ander gif, maar ook via voedingsadviezen, willen we mensen een leven laten leiden en niet lijden."