'Gebouw Faam Breda monument'

20 december 2012 om 18:03
nl
De gemeente Breda wil bekijken of het gebouw van snoepfabriek De Faam in Breda een monument kan worden. Dat laat wethouder Selcuk Ackinci weten aan de raad. Het Belgische moederbedrijf Astra Sweets liet vorige week weten de snoepfabriek in Breda na anderhalve eeuw te sluiten en te verplaatsen naar Turnhout.
Geschreven door

Als reden worden de economische crisis en toegenomen concurrentie genoemd. De reorganisatie moet voor 2014 zijn afgerond. In de Bredase fabriek werken zo'n 120 mensen. Zij kunnen in Turnhout gaan werken of krijgen begeleiding naar een andere baan.
Romeinse godinDe grondlegger van De Faam is Henricus de Bont, die een bakkerij bezat aan de Catharinastraat in Breda. Hij maakte sinds 1838 suikerwerken en pepermunt.
In 1851 werd het bedrijf overgenomen door zijn zoon Petrus de Bont. Deze ontwierp een machine voor de productie van Engelse pepermunt. De pepermuntjes kregen het stempel De Faam naar de Romeinse godin Fama, die eerst ook als beeldmerk figureerde.
De versnaperingen werden naar tal van landen geëxporteerd. In 1912 opende de fabriek aan de Liniestraat, waar het bedrijf zich nog steeds bevindt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.