Video

Liempde als Bethlehem van Brabant: eerste 'kribkesroute' in het dorp is een feit

22 december 2012 om 18:56
nl
Vanaf de dag dat Anton van de Ven uit Liempde een kerststalletjestocht in Limburg aflegde, had hij een droom. Een zee van kerststallen in zijn eigen Brabantse dorp Liempde. En die droom kwam uit. Tijdens de donkere dagen voor kerst brengen tientallen stalletjes, groot en klein, onvervalste kerstsfeer in het dorp.
Geschreven door

Meer dan vijftig zijn het er. En dat had Van de Ven dan weer niet durven dromen. "Ik hoopte op twintig stalletjes. Ik heb allerlei mensen benaderd, inwoners en middenstanders. Eerst liep het niet zo storm met aanmeldingen. Maar later ging het hard. Ik ben er blij mee!"
Mannetjeskoe met moeilijke naamBij de basisschool De Oversteek in het dorp staat een flink exemplaar. Jozef en Maria waken er trots over hun kindeke. Een stukje verderop, achter de ruiten van de peuterspeelzaal, kijken drie koningen goedkeurend toe.
De kleuters weten wel waarom het zo'n feestelijke drukte is in de stal: "Omdat Jezus is geboren. Er was ook een koe. Een mannetjes-koe met een moeilijke naam." Voorzichtig oppert onze verslaggever dat dit de os kan zijn. "Ja, die!!"
Een paar honderd meter verderop, bij de naschoolse opvang, staat ook een bijzondere kerstgroep. In de stromende regen maar gelukkig ook overdekt in een knus stalletje. Gemaakt door kinderen en leiders. En dan is er nog eentje met barbieboppen. En heel veel kleintjes achter voorruiten, traditioneel of minder behoudend.
Niet alleen Jezus, ook traditie geboren?Liempde was altijd al kerstminded, ook voor de invasie van de stalletjes. Van de Ven: "Je hebt het zelf kunnen zien. Overal hangt gevelversiering". En nu is er dus ook een 'kribkesroute', compleet met routekaart. Zou het een echte Liempdse traditie worden? Als de kleuters zo enthousiast blijven als ze nu zijn, zit het wel snor voor de toekomst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.