Video

Vreugde en verdriet in miljonairsstraat Nuenen na vallen PostcodeKanjer

2 januari 2013 om 09:15
nl
In de Velakker in Nuenen is het woensdagmorgen vroeg nog stil en aardedonker. Een groot contrast met de feestvreugde van dinsdagavond, toen bekend werd dat de PostcodeKanjer van 40 miljoen hier is gevallen. De bewoners van de Velakker mogen twintig miljoen euro verdelen, hetzelfde bedrag wordt verdeeld over één wijk.
Geschreven door

Slechts in één huis brandt licht. De vrouw die in badjas de deur open doet, blijkt een van de gelukkige winnaars te zijn.
Presentatrices Quinty Trustfull en Caroline Tensen reikten haar dinsdagavond een cheque uit van maar liefst 1,4 miljoen euro. Haar bed heeft ze niet gezien. "Ik heb geen oog dicht gedaan en sta helemaal stijf van de adrenaline", zegt ze. "Het dringt geloof ik nog niet helemaal tot me door."
iPad voor de kinderenDe kersverse miljonaire had haar kinderen van zes en acht eerder een iPad beloofd dat als ze ooit een prijs zou winnen. "Ze hebben nu al drie keer om die iPad gevraagd. Wel hopen ze dat er dan nog iets van geld overblijft."
Dertig jaar meegespeeldNiet iedereen is in euforische stemming. Een man die onze verslaggeefster op straat treft, laat weten niet gewonnen te hebben. "Ik heb dertig jaar meegespeeld met de Postcode Loterij, maar ben er vorig jaar mee gestopt toen mijn vrouw was overleden. Zelf ben ik ziek, ik heb nog maar enkele maanden te leven."
Circus op straatHet was een heel circus op straat, dinsdagavond, maar de Nuenenaar gunt het zijn buurtbewoners van harte. "Die mensen die nu gewonnen hebben, hebben nog een toekomst. Zij kunnen nu de dingen doen die ze graag willen, dat vind ik heel mooi." Veel bekenden namen meteen contact met hem op omdat ze wilden weten of hij misschien ook iets had gewonnen.
"Misschien is het maar beter zo", zegt de man. "Ik zou het meer als een last ervaren, ik zou dan moeten gaan nadenken over wie het geld krijgt. Natuurlijk mijn kinderen maar er zijn nog heel veel andere belangen in de wereld. Het zou een enorme klus zijn om daar een keuze uit te maken.
De Nuenenaar hoopt de zomer nog te halen: "Mijn droomwens is om de Malediven nog te kunnen zien. Daar zou een prijs dan wel gemakkelijk voor zijn geweest." Vreugde en verdriet, het ligt dicht bij elkaar in de Nuenense straat.
Lunch voor de winnaarsAchttien huishoudens in de Velakker vielen in de prijzen. De grootste prijs bedraagt ruim 3,6 miljoen euro. Die grote prijs ging naar Monique Donkers en haar man. "Er werd aan de deur gebeld door de Postcode Loterij en dan mag je een envelop openen. Ik was met een paar ton al heel blij geweest, maar het was 3,6 miljoen. Wauw!", aldus de beduusde winnaar.
Ook haar man is verguld, maar blijft realistisch: "Een goede gezondheid blijft het belangrijkst. Ik heb afgelopen nacht nauwelijks geslapen. We hebben ons afgevraagd wat we met het geld gaan doen. Het gevoel van miljonair te zijn hebben we nog niet, dat komt misschien als het bedrag is bijgeschreven."
Het bedrijf waar de heer Donkers heeft gewerkt, ging enige tijd geleden failliet. "Sinds die tijd heb ik een uitkering en die loopt binnenkort af. Door de prijs hebben we nu een onbezorgde oude dag."
BegeleidingBea Post van de Postcode Loterij begeleidt de winnaars om verantwoord met het geld om te kunnen gaan. "Soms zijn mensen gescheiden en dan willen hun exen ze opeens terug, daar moeten ze voor gewaarschuwd worden", zegt Post. Ook voor brieven met zielige verhalen moet worden opgepast: "Die moeten de winnaars meteen naar mij sturen, dan geef ik antwoord."
De winnaars krijgen woensdagmiddag een lunch aangeboden in Parkhotel Auberge Vincent in Nuenen.
7 ton op oude postcodePeter en Ginette uit Nuenen wonnen dinsdagavond 736.842 euro. Ze wonen alleen niet in de winnende straat. Het echtpaar verhuisde in 1994 naar een ander adres in Nuenen, maar Peter besloot om mee te blijven spelen met een lot op het oude adres.
Natuurlijk is Peter blij met dit besluit: "Het is fantastisch dat we dit mooie bedrag hebben gewonnen en vieren dit met onze oude buren met wie we nog steeds veel contact hebben."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.