Video

Stadionverboden en werkstraffen voor relschoppers Willem II-FC Den Bosch

9 januari 2013 om 15:45
nl
De rechtbank in Breda heeft woensdag zes voetbalsupporters van Willem II en FC Den Bosch veroordeeld tot een stadionverbod voor anderhalf jaar en een voorwaardelijke celstraf. Ook kregen ze werkstraffen van 30 tot 90 uur. Een zevende supporter, die terecht stond voor de rellen tijdens de wedstrijd op 20 mei vorig jaar, is vrijgesproken.
Geschreven door

Het Openbaar Ministerie wilde de relschoppers maximaal drie maanden achter de tralies. Ook eiste justie een stadionverbod met een meldplicht tijdens de wedstrijddagen van hun clubs.
Inbreuk op privacyDe rechter ging hier niet in mee, omdat een meldplicht bij een stadionverbod een te grote inbreuk op de privacy zou zijn. Wel legde de rechtbank stadionverboden op met een maand cel in het vooruitzicht als de supporters toch gaan.
Tijdens de wedstrijd vorig jaar sloopten ze onder meer een cateringstand en gooiden spullen naar de Tilburgse fans, die teruggooiden. Kratten, voorraad en zelfs een koelkast werden op het veld gesmeten. Ook werd met bekers met urine en brandende fakkels gegooid en werd een toiletruimte in brand gestoken. Spelers en bezoekers, onder wie kinderen, werden verrast door de agressie van de hooligans.
Opsporing VerzochtDe veroordeelden, vier supporters van FC Den Bosch en twee fans van Willem II, maakten deel uit van een groep van zeventien relschoppers. Ze werden herkend van camerabeelden die werden vertoond in het programma Opsporing Verzocht.
De officier van justitie stond tijdens de zitting voor de politierechter stil bij de vrijwilligers die al twintig jaar het horecapunt beheren. De man en de vrouw werden meteen bij aankomst van de Den Bosch-supporters al beledigd en bedreigd. De 60-plussers moesten daarna vluchten toen hun winkeltje werd bestormd, vernield en leeggeplunderd.
Hoger beroepHet Openbaar Ministerie overweegt in hoger beroep te gaan omdat de straffen laag zijn uitgevallen en er geen meldplicht is opgelegd tijdens de wedstrijden van de clubs.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.