Nieuwe politiechef West-Brabant: verkeersboetes te hoog

14 januari 2013 om 16:08
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/5 Politiechef Vissers over de boetes
De verkeersboetes in Nederland zijn te hoog. Dat zegt de nieuwe politiechef van West-Brabant/Zeeland, Hans Vissers in een interview met Omroep Brabant. Volgens Vissers zijn we in Nederland 'doorgeschoten met de hoogte van de boetes'.

Vissers: "Ik merk dat onze collega's echt aarzeling hebben en soms zelfs niet meer optreden, omdat ze vinden dat boetes van 200 tot 300 euro voor een verkeersovertreding veel te veel vinden. Agenten willen liever wat vaker schrijven voor kleinere boetes, dan in één keer dit soort klappen uitdelen. Ik denk dat we met de hoogte van de boetes echt zijn doorgeschoten."
De oproep is opvallend, omdat vooralsnog niemand binnen de politietop het geluid heeft laten horen. Alleen de politievakbonden stelden twee jaar terug dat de verhouding tussen overtredingen en de hoogte van de bekeuring zoek is. Zo betaal je voor onnodig toeteren 350 euro, onvoldoende afstand houden 240 euro en parkeren op een invalideplek 340 euro. Politiechef Frans Heeres van Oost-Brabant zegt dat de verkeersboetes nu hoog genoeg zijn.
Hoge drempelVolgens de nieuwe politiechef is het gevoel in 2013 niet anders en hebben agenten nog steeds grote moeite om het bonnenboekje tevoorschijn te halen.
"Het geluid is bij minister Opstelten bekend. We zijn loyale ambtenaren. Dus als hij zegt dat de boetes zo hoog zijn, dan zijn ze zo hoog. Dan moeten we gewoon ons werk doen. We zeggen ook: jongens, het is vervelend maar je moet ze wel uitschrijven. Maar ondertussen merk ik dat de agenten het hoge boetes vinden en ze zeggen ook tegen mij dat ze een hoge drempel voelen om ze uit te schrijven."
Ministerie herkent beeld nietHet ministerie van Veiligheid en Justitie laat desgevraagd weten dat de politie niet gaat over de hoogte van de boetes en dat ze het beeld niet herkent dat agenten minder bonnen uitschrijven omdat ze die te hoog vinden.

Wachten op privacy instellingen...