Video

Koningin Beatrix treedt af - Willem-Alexander en Máxima op 30 april koning én koningin

28 januari 2013 om 20:04
nl
Koningin Beatrix doet na ruim 32 jaar afstand van de troon. Haar oudste zoon Willem-Alexander neemt het koningschap op 30 april over en prinses Máxima wordt dan koningin. Voortaan wordt koningsdag op 27 april, de verjaardag van Wilem-Alexander, gevierd.
Geschreven door

Beatrix zei maandagavond in haar toespraak (pdf, 240 kB) dat ze haar aftreden al enkele jaren overwoog. Ze zegt dat ze de verantwoordelijkheid voor het land nu in handen van een andere generatie wil leggen.
'Uitzonderlijk voorrecht'Ze draagt haar ambt niet over omdat het haar zo zwaar valt, zo zei zij. "Ik heb het altijd als een uitzonderlijk voorrecht beschouwd een groot deel van mijn leven in dienst van ons land te kunnen stellen. Daarbij was prins Claus mij vele jaren tot grote steun'', zei het aftredend staatshoofd.
Premier Mark Rutte sprak zijn respect en bewondering voor haar uit. Ze was er volgens hem altijd bij belangrijke gebeurtenissen als de Bijlmerramp en de vuurwerkramp in Enschede. Ook in Brabant leidde het aftreden van Beatrix tot veel reacties, die vooral begrip toonden voor het besluit.
'Belangrijke, veeleisende taak'Rutte sprak zijn 'grote gevoelens van dankbaarheid' uit, namens hem persoonlijk en namens het kabinet. Hij noemde Beatrix 'een koningin in het hart van de samenleving' en een 'icoon van Nederland'. Rutte zei ook te denken aan prins Willem-Alexander. Hem wacht een 'belangrijke, veeleisende taak', aldus de premier.
De ministers en premier Mark Rutte komen dinsdagochtend bijeen voor een extra vergadering. De troonswisseling is het enige onderwerp op de agenda. De raad moet besluiten nemen over de organisatie van een aantal praktische zaken de komende tijd. Zo moet er worden gekeken naar de staats- en officiële bezoeken die gepland staan.
Speciale bandKoningin Beatrix had een speciale band met Brabant, zoals ze die met alle provincies had. Beatrix draagt nog steeds twaalf Brabantse titels. Stichting Nationale Boomfeestdag hoopt dat er op 30 april in alle gemeenten een speciale Koningsboom geplant wordt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.