Oudste stad van Holland in Brabant weer bij de tijd - Omroep Brabant
Video

Oudste stad van Holland in Brabant weer bij de tijd

30 januari 2013 om 16:33
nl
Het gerestaureerde torenuurwerk van de Geertruidskerk in Geertruidenberg is in stukjes weer terug op de plek waar het eeuwenlang stond. Het uurwerk moest woensdag in delen omhoog getakeld worden omdat het niet als één geheel via de wenteltrap kon.
Geschreven door

Vijf vrijwilligers hebben sinds oktober 2011 in de werkplaats van de Amercentrale het eeuwenoude torenuurwerk onder handen genomen. De 'verzameling roestend metaal' is in die maanden gerepareerd en geconserveerd. Ook zijn ontbrekende onderdelen opnieuw gemaakt, waaronder een indrukwekkende carillon-trommel. De restauratie werd enkele weken geleden voltooid.
OmhoogOmdat het niet mogelijk was het uurwerk in één keer terug op z'n plaats te zetten, moest het uurwerk na restauratie weer uit elkaar worden gehaald. Het kraanbedrijf Mammoet stelde woensdag een torenkraan beschikbaar, waarmee de onderdelen naar de toren werden gehesen. Vanuit de hijsbak werden de onderdelen stuk voor stuk via een galmgat naar binnen gebracht.
Daarna begint de laatste klus voor de vijf vrijwilligers: montage van het uurwerk, waarna het op zaterdag 11 mei volledig gerestaureerd aan de gemeente terug wordt gegeven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.