Kamer houdt hoorzitting over seksueel misbruik binnen kerk

8 februari 2013 om 13:18
Er komt een hoorzitting in de Tweede Kamer over het seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. De Kamer maakt zich zorgen over de manier waarop met sommige slachtoffers van het misbruik wordt omgegaan.

Sommige mensen zouden niet de hulp of de erkenning krijgen waar ze recht op hebben. "We nemen namens de samenleving de rol op ons om te controleren of het goed loopt", vertelt VVD-Kamerlid Ard van der Steur. 'Druk houden'Volgens de VVD'er gaan er veel dingen goed, maar zijn er ook ordes en congregaties binnen de kerk waar het belang van een goede afhandeling minder groot is. "Daar willen we als Kamer druk op houden." De verwachting is dat de hoorzitting binnen enkele weken kan plaatsvinden.
In het rapport van Wim Deetman, de voorzitter van de commissie die het misbruik heeft onderzocht, staat te lezen dat door falend toezicht tussen de 10.000 en 20.000 kinderen misbruikt konden worden in katholieke instellingen en internaten. Volgens de commissie werden misbruikzaken toegedekt, om een schandaal te voorkomen.

Wachten op privacy instellingen...