Harde kritiek op conceptplan voor onderzoek naar schaliegasboringen in Brabant
In Brabant en Flevoland bestaan plannen voor proefboringen naar schaliegas.
Risico op aardbevingen in BrabantDe klankbordgroep wil dat de onderzoekers kijken naar specifieke omstandigheden in deze twee provincies, zoals het risico op aardbevingen in Brabant, vanwege de vele actieve aardbreuken in de provincie en in Flevoland moet gekeken worden naar het risico op bodemdaling voor waterkeringen. Die onderzoeksvragen staan niet in het conceptplan, volgens de klankbordgroep.
Advies- en ingenieursbureau Witteveen + Bos voert de literatuurstudie uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het bedrijf heeft een consortium gevormd met Fugro en Arcadis. Over deze onderaannemers bestaan twijfels: "Fugro en Arcadis werken internationaal voor de onconventionele olie- en gassector. Zij hebben er dus belang bij dat er in zoveel mogelijk landen geboord wordt naar onconventionele fossiele brandstoffen."
Waarschuwing voor haastwerkDe meeste leden vrezen dat veel vragen in het onderzoek nog onbeantwoord blijven. "Naar veel veiligheidsaspecten zal aanvullend onderzoek nodig zijn." Bijvoorbeeld Milieudefensie waarschuwde dinsdag voor haastwerk.
Schaliegas is met een omstreden methode te winnen uit keiharde leisteenlagen in de diepe ondergrond. Er bestaan zorgen over vooral drinkwatervervuiling maar ook over trillingen, bodemdaling en gaslekken. Het Britse bedrijf Cuadrilla dat wil gaan boren, zegt naar aanleiding van de ophef over aardbevingen door gaswinning in Groningen dat bodemdaling bij schaliegaswinning onwaarschijnlijk is.
Onderzoeksplan wordt aangepastWitteveen + Bos gaat het onderzoeksplan aanpassen. Het ministerie van Economische Zaken wil niet reageren op de kritiek. Het onderzoek moet voor de zomer klaar zijn.
Vooral het verzet in de gemeenten Haaren en Boxtel is groot omdat het Engelse bedrijf Cuadrilla plannen had daar proefboringen te doen. De gemeenteraad van Boxtel nam een motie aan dat er in die gemeente nooit naar schaliegas geboord mag worden.