Brand bij Hotel De Draak in Bergen op Zoom onder controle

26 februari 2013 om 21:09
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
De Draak van boven (bron: Stefaan Verheugt / Twitter)
Omroep Brabant
Rook in de steeg achter De Draak
Omroep Brabant
Brand bij De Draak
Omroep Brabant
Brandweer ter plekke (foto: Marco Verhage / SQ Vision Mediaprodukties)
Omroep Brabant
Vlammen uit De Draak (foto: Marco Verhage / SQ Vision Mediaprodukties)
Omroep Brabant
Gevel van De Draak
Omroep Brabant
Brandweer op de Grote Markt
Omroep Brabant
De Draak-eigenaar Frans Hazen neemt de schade op met experts (foto: Erik Peeters)
1/15 Hulpdiensten aan het werk bij de brand in hotel De Draak op de Grote Markt in Bergen op Zoom
Bij Hotel De Draak op de Grote Markt in Bergen op Zoom is dinsdagavond rond acht uur een grote brand uitgebroken in de sauna op de eerste verdieping. De brand trok honderden toeschouwers en was woensdagochtend rond halfeen pas onder controle. De brandweer is minstens tot drie uur 's nachts bezig geweest met nablussen.

De Draak is naar eigen zeggen het oudste hotel van Nederland en werd in 1397 gebouwd. Hetzelfde jaar ging het pand verloren tijdens een grote stadsbrand. De Draak werd weer herbouwd op dezelfde locatie. Het huidige pand stamt uit 1500 en is een beschermd rijksmonument. Vanwege de historische locatie werd de brand dinsdagavond al snel opgeschaald naar zeer grote brand. Alle omliggende brandweerkorpsen werden opgeroepen om hulp te verlenen.
Veertien hotelgasten tijdelijk verhuisdDirecteur Frans Hazen van De Draak liet aan Omroep Brabant weten dat de brand is ontstaan in het wellnesscentrum. Volgens BN DeStem zou een bezoeker van de sauna een handdoek op de kolen hebben gelegd waarna brand uitbrak. De brandweer wist de brandhaard pas rond tien over elf te lokaliseren. Deze is ontstaan op de eerste verdieping. Een speciaal 'Cobrasysteem', een soort lange blusbuis waarmee tussen plafonds kan worden geblust, werd uit Rotterdam gehaald om de brandhaard te bedwingen. Rond halfeen meldde de politie dat de brand nog niet meester, maar wel onder controle was.
Veertien hotelgasten werden tijdelijk elders in het hotel ondergebracht. Ook burgemeester Polman was dinsdagavond in het pand aanwezig, hij had een etentje met onder anderen wethouders Ton Linssen en Ad Coppens. "Vlak voordat we zouden gaan eten ging het brandalarm af. De brand leek al snel onder controle te zijn, maar daarna ging het toch weer mis", vertelt Linssen.    
Rekening houden met evacuatieDe brand bij De Draak trok honderden kijkers. Aan de voorkant van het pand was weinig te zien. In de Sint-Annastraat, de straat achter het hotel waar ook woonhuizen aan grenzen, sloegen de vlammen zo af en toe wel uit het pand. Er was bovendien veel rookontwikkeling. Er is geen asbest vrijgekomen.
Om kwart over negen werden het nabijgelegen stadhuis en enkele panden in de Sint Annastraat ontruimd. Zo'n driehonderd bezoekers van stadsschouwburg De Maagd werden na de voorstelling die ze bezochten via een andere route weggeleid van de Grote Markt.
Bewoners werd dinsdagavond aangeraden om binnen te blijven. Zo'n dertig bewoners van een appartementencomplex achter De Draak in de Sint-Annastraat, bestaande uit vijftien woningen, moesten enige tijd rekening houden met een eventuele evacuatie.
Directeur Hazen zwaar aangeslagenVoor directeur Hazen is het zijn levenswerk dat in vlammen opgaat. Hij kocht het hotel in 1983. Met tranen in zijn ogen stond hij dinsdagavond de verslaggever van Omroep Brabant te woord. "Ik ben zelf nog niet gaan kijken waar de brand is uitgebroken. Ik heb nog totaal geen idee hoe groot de schade is."
Ook burgemeester Polman en wethouder Linssen voelen met Hazen mee. "Ik vind het vreselijk voor de eigenaar en ook voor de bewoners van Bergen op Zoom. Maar De Draak heeft eerder al een brand overleefd in 1397", merkte Linssen op. "Dat zal nu weer het geval zijn." 

Wachten op privacy instellingen...