Minister Opstelten onderzoekt kleinschalige wietteelt
Verschillende Brabantse gemeenten, waaronder Tilburg en Eindhoven willen zelf de mogelijkheid hebben om met lokale gereguleerde wietteelt te experimenteren.
In strijd met juridische regelsDe kans dat het ministerie dat toelaat lijkt vrij klein, aangezien de minister in dezelfde antwoorden aangeeft dat er geen ruimte is voor gemeentelijke initiatieven die van juridische regels afwijken. Hij doelt daarmee op de VN-verdragen, EU-recht en de Opiumwet.
Toch gaat justitie kleinschalige wietteelt onderzoeken. Het onderzoek houdt in dat het ministerie gaat bekijken wat de gevolgen zijn van referenda in de Amerikaanse staten Washington en Colorado. In die staten kozen burgers voor legalisering van wiet. Wat dat in de praktijk betekent is nog onduidelijk.
Gevolgen"De minister gaat bekijken hoe het verder gaat in die staten", zegt een woordvoerster van het ministerie. "Ook bekijkt de minister hoe de uitkomsten van de referenda zich verhouden tot het beleid van de centrale overheid in de Verenigde Staten." Opstelten gaat dus vooral onderzoeken wat de gevolgen van dergelijke plannen zijn.
In Europa zouden in enkele plaatsen soortgelijke initiatieven zijn en die bekijkt de minister ook. Bij het onderzoek kijkt de minister vooral naar de juridische kant van de zaak.
De SP had de minister ook gevraagd wat de hele strijd tegen wietcriminaliteit nou eigenlijk kost, maar daar geeft Opstelten geen openheid over. Simpelweg omdat hij dat niet weet, zegt hij zelf. Volgens de minister wordt niet apart bijgehouden wat de kosten voor de bestrijding van bepaalde vormen van criminaliteit zijn.