'Bossche vastgoedontwikkelaar die rijksmonument vernielde aan de schandpaal'

7 maart 2013 om 13:51
nl
Burgemeester en Wethouders van de gemeente Den Bosch vinden dat de eigenaar van het pand Kerkstraat 71 juridisch moet worden aangepakt. Volgens het college heeft de vastgoedontwikkelaar het rijksmonument in 2009 moedwillig en onherstelbaar vernield om er aan te verdienen.
Geschreven door

B en W kregen tot nu toe nul op rekest bij de rechtbank en het gerechtshof in Den Bosch. Ze hopen dat alsnog tot strafvervolging wordt overgegaan. Het pand aan de Kerkstraat was eigendom van het bisdom Den Bosch en sinds 2011 in gebruik als kledingzaak.
Bewuste vernielingHet college schrijft aan het Hof dat de man zich in 2008 ook al schuldig heeft gemaakt aan de bewuste vernieling van een rijksmonument aan de Hinthamerstraat. Het keldergewelf stortte vorig jaar deels in, nadat de kelder illegaal was uitgegraven.
‘Minachting voor cultureel erfgoed uit geldelijk gewin is volstrekt onacceptabel’, aldus het college, dat vindt dat Justitie deze zaak niet kan en mag laten lopen. “Het belang van strafrechtelijk ingrijpen is te gering geworden in verband met de tijd die inmiddels is verstreken na het plegen van het feit en de mogelijkheid om bestuurlijk in te grijpen”, zo liet Justitie vorig najaar weten.
'Schandpaal-effect'B en W van Den Bosch kunnen zich hier totaal niet in vinden, omdat volgens hen Justitie zelf voor vertraging heeft gezorgd. Bovendien komt ‘een strafrechtelijke sanctie met name door het ‘schandpaal-effect’ en het krijgen van een strafblad bij een dergelijk persoon beduidend zwaarder aan dan het kennelijk vooraf ‘ingecalculeerde bedrijfsrisico van bestuursrechtelijke sancties’, zo voegen B en W er aan toe.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.