Video

Luxe zeiljachten van Bosschenaar Joop Doomernik gaan heel de wereld over

7 maart 2013 om 16:31
nl
De economische crisis deert hem amper. De bouwer van de Bugatti's onder de zeilschepen Joop Doomernik (46) uit Den Bosch, heeft rijke klanten. Die draaien hun hand niet om voor een bedrag van een slordige 100.000 euro die voor een zeilboot uit de Draken-klasse moet worden neergelegd.
Geschreven door

"Toch heb ik ook zeilers met een kleinere beurs die een leven lang sparen om hun eigen Draak te kunnen hebben", zegt de directeur-eigenaar van Doomernik Yachts in Zaltbommel.
Meewerken en meezeilenOp zijn scheepswerf op een industrieterrein in Zaltbommel liggen zeker vijftien Draken op trailers. "De meesten zijn hier voor onderhoud en reparatie", zegt Doomernik. Nieuwe zeilboten worden momenteel niet gebouwd. "Vorig jaar heb ik er nog wel drie afgeleverd, de laatste in het najaar".
Doomernik heeft een man of vier personeel. Allemaal vaklieden, die goed zijn in hout- of polyesterbewerking. Zelf werkt Doomernik mee waar mogelijk. Maar hij is vaak op reis. Hij bezoekt de internationale zeilwedstrijden in de Drakenklasse. Zelf is hij ook geen onverdienstelijk zeiler. "Maar vaak vaar ik met een klant mee, om te netwerken en om tips en uitleg te geven."
Koning BoudewijnDe liefde voor het zeilen zat er vroeg in. Van huis uit werd er al veel gevaren; op zijn zeventiende kocht hij zijn eerste opknappertje: een Draak die ooit toebehoorde aan Koning Boudewijn van België. Hij kocht hem voor 1500 gulden en verkocht hem voor 21.000 gulden. Sindsdien blijven de klanten toestromen.
De Draak werd in 1929 geïntroduceerd, als een zeilboot voor de upperclass. "Negen meter lang en twee meter breed. Je moest er in kunnen overnachten. Dat was een eis. Daarna evolueerde de boot. Tussen 1948 en 1972 was de Draak te bewonderen in een eigen klasse tijdens de Olympische Spelen. Toen dat ophield zakte de interesse voor de zeilboot tijdelijk in. Nu is het vaartuig weer superhip en een echt speeltje voor de rijken."
WereldwijdDoomernik doet wereldwijd zaken in zeker twaalf landen. "Het is een klein wereldje. Er zijn vier Drakenbouwers in de hele wereld. Niet gek, want er varen maar zo'n vierduizend boten uit deze klasse rond op de aardbol". Doomernik Yachts staat bekend om zijn kwaliteit. "In Engeland zit een veel grotere Drakenbouwer, die in productie werkt. Ik werk veel ambachtelijker. Wij staan bekend om onze houtbewerking en subtiele afwerking."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.