Brabantse leerlingen naar Amerika voor prestigieuze robotcompetitie FIRST: "Hartstikke spannend"

11 maart 2013 om 09:22
nl
Vijf leerlingen van Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther en vijf leerlingen van het Varendonck College in Asten reizen deze week naar North Carolina in Amerika. Ze doen daar mee aan de FIRST Robotics Competition, een soort sportcompetitie voor robots. Een van de Brabantse deelnemers is Caya de Leeuw (16) van Gymnasium Bernrode.
Geschreven door

Caya is het enige meisje in het midden van vier mannelijke medescholieren uit Team Rembrandt. Het is de eerste keer dat ze meedoet en ze is ook nog nooit in Amerika geweest. "Ik ken een paar mensen die er eerder aan hebben meegedaan, maar verder is het voor iedereen in het team een verrassing. Ik vind het hartstikke spannend."
FrisbeeDe wedstrijd voor de leeftijdsgroep van 15 jaar en ouder, wordt gespeeld met zelfgebouwde robots op een speelveld ter grootte van een fiks volleybalveld. Het doel van het spel is ieder jaar anders, maar bevat vaak elementen uit een reguliere sport. Dit jaar is frisbee het thema.
"Er wordt drie tegen drie gespeeld, dus staan er zes robots op het veld. Aan allebei de kanten van het veld staan grote vakken. Om te scoren moet de robot de frisbee oppakken en in zo'n vak gooien", legt Caya uit.
Genoeg te winnenMocht het team van Caya sportief teleurstellen, dan betekent dat niet gelijk dat de Brabanders zonder trofee naar huis gaan. "Er zijn een heleboel awards. Het is natuurlijk de bedoeling dat je wint door de meeste punten te halen, maar je kunt ook prijzen winnen op het vlak van veiligheid en presentatie."
Of ze verder wil met het bouwen van robots weet de zestienjarige whizzkid nog niet. "Ik zit pas in de vierde klas. Misschien wel. Ik vind het in ieder geval super interessant."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.