Gouverneurstitel verdwijnt na 185 jaar op Koninklijke Militaire Academie in Breda - Omroep Brabant

Gouverneurstitel verdwijnt na 185 jaar op Koninklijke Militaire Academie in Breda

14 maart 2013 om 07:19
nl
De gouverneurstitel verdwijnt nog deze zomer van de Koninklijke Militaire Academie in Breda. De beslissing maakt onderdeel uit van de grootscheepse reorganisatie binnen Defensie.
Geschreven door

De huidige gouverneur is generaal Theo Vleugels. Hij is verantwoordelijk voor de reorganisatie van alle militaire opleidingen en maakte het nieuws woensdagavond bekend.
Einde traditieDaarmee komt een einde aan een traditie van 185 jaar. Zolang al zetelt op het Kasteel van Breda een gouverneur van de KMA, die in de Bredase samenleving altijd een belangrijke rol heeft gespeeld.
Vleugels zelf blijft aan als commandant van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), die onder meer in Breda is gevestigd. De  Koninklijke Militaire Academie (KMA), de officiersopleiding en onderdeel van de NLDA, houdt als commandant kolonel Ludy de Vos.
Tachtigjarige OorlogDe functie van gouverneur bestaat al sinds de 14e eeuw, toen de vorst zich liet vervangen door een stadhouder, in het Frans 'gouverneur' genoemd. In de Tachtigjarige Oorlog werd met de term ook de militaire bestuurder van de stad aangeduid. In 1828 werd de KMA in Breda opgericht. Het hoofd van deze militaire opleiding kreeg destijds de titel gouverneur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.