Video

Herdenking busramp Zwitserland, monument onthuld bij basisschool 't Stekske in Lommel

14 maart 2013 om 19:44
nl
Bij basisschool 't Stekske het Belgische Lommel is donderdagavond de busramp in Zwitserland herdacht. Een jaar geleden kwamen 28 mensen om bij het ongeluk, waaronder de 11-jarige Roma Daris uit Bergeijk. In Lommel werd donderdagavond ook een monument onthuld ter nagedachtenis van de slachtoffers.
Geschreven door

Op de herdenking donderdagavond kwam veel publiek af, waaronder Vlaamse premier Kris Peeters en defensieminister De Crem namens de Belgische regering.
Witte ballonnenVoor ieder slachtoffer werden vier witte ballonnen, symbool van hoop, opgelaten. De directeur van de basisschool las persoonlijke teksten van de ouders voor. Schoolkinderen zongen liedjes en ook hingen er kransen, onder andere van de Zwitserse ambassade.
De herdenking vond buiten plaats in de vrieskou. Veel nabestaanden hielden zich warm met dekens.
Zeventien 'stekses' in monumentHet monument dat donderdagavond werd onthuld bestaat uit een spiraal van zeventien hemelwaarts gerichte palen. Elke paal, oftewel 'stekske', symboliseert één van de overledenen. De palen staan op een sokkel die de contouren heeft van Zwitserland. Aan het monument zijn kindertekeningen vastgemaakt. De glazen sculptuur is gemaakt door de Lommelse kunstenaar Marcel Haccuria.
Nergens staan namen op het monument. Onderin liggen stenen. Die staan symbool voor de andere slachtoffers van buiten Lommel, vertelde de kunstenaar donderdagavond. Ook de chauffeurs hebben een eigen steen. In Zwitserland ontstond eerder deze week ophef toen de namen van de chauffeurs daar op een gedenkplaat bleken te staan.
Busongeluk in SierreEen jaar geleden, op 13 maart 2012, kwamen 28 mensen om het leven bij de busramp in het Zwitserse Sierre. Vijftien van de slachtoffers zaten op basisschool 't Stekske in Lommel. Ook hun twee begeleiders lieten het leven. Onder de slachtoffers was ook de 11-jarige Roma Daris uit Bergeijk.
Woensdagochtend werd het busongeluk in Lommel al herdacht in besloten kring.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.