Video

Bouw van de Körmeling-brug over de Tilburgse Piushaven is begonnen

19 maart 2013 om 07:25
nl
Enorme vrachtwagens hebben in de nacht van maandag op dinsdag onderdelen afgeleverd voor de nieuwe brug over de Tilburgse Piushaven. Nadat de kraan maandag al was opgebouwd, is dinsdagmorgen vroeg begonnen met de bouw van de brug zelf. Op 14 juni neemt de stad het bouwwerk in gebruik.
Geschreven door

De Piushaven is een 20e eeuwse industriehaven die na de jaren zestig van de vorige eeuw snel aan betekenis verloor. De afgelopen tijd is Tilburg druk geweest met een stadsvernieuwsingsoperatie in dit gebied aan de rand van het centrum. De nieuw brug is een manier om van de ene naar de andere oever te gaan maar ook een symbool voor deze vernieuwing.
15 meter hoogDe bijna vijftien meter hoge brug is ontworpen door de Eindhovense kunstenaar-architect John Körmeling. Hij bouwde eerder al het draaiende huis op de Hasseltrotonde in Tilburg en het theehuis in het Valkenberg-park in Breda. Ook was hij verantwoordelijk voor het Nederlands paviljoen op de wereldtentoonstelling in Sjanghai in 2010.
"Geweldig om te zien. Gigantisch", glunderde Körmeling. "Ik heb thuis wel een model staan, maar dit is fantatisch."
De brug over de Piushaven doet door de vorm en de gebruikte materialen denken aan een havenkraan, een verwijzing naar het verleden van het gebied. Maar het zou geen echte Körmeling zijn als er niet ook nog een grap in verwerkt zou zijn. Het contragewicht, een onmisbaar onderdeel voor een brug, krijgt hier de vorm van een paviljoen dat elke keer als de brug dus opengaat vijftien meter naar beneden zakt.
TheehuisDe vorm van het paviljoen doet denken aan het theehuis in Breda. Het gebouwtje staat nu nog in de opslag in Waalwijk en wordt over twee weken in de brug gehangen.
De brug over de Piushaven zou al eerder klaar zijn. Er ontstond grote vertraging door het faillissement van de aannemer. De brug gaat ruim drie miljoen euro kosten. Tilburg heeft er ruim anderhalf miljoen euro voor gekregen van de Europese Gemeenschap.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.